Чт. 19 Вересня 2024

В ЄС зафіксували рекордну кількість фальсифікацій оливкової олії

фальсифікація оливкової олії

Ілюстративне фото з мережі

У Європейському Союзі спостерігається рекордне зростання випадків фальсифікації та неправильного маркування оливкової олії. Ця тенденція пов’язана зі зростанням цін на продукт через кліматичні зміни та інші фактори, що створює сприятливі умови для шахраїв на ринку. Про це пише The Guardian.

Оливкова олія під прицілом шахраїв

За даними Європейського Союзу, у першому кварталі 2024 року зафіксовано рекордну кількість потенційних випадків шахрайства та неправильного маркування оливкової олії. Кількість таких випадків зросла з 15 у першому кварталі 2018 року до 50 за аналогічний період 2024 року, що становить більш ніж трикратне збільшення.

Ці дані, надані Guardian відповідно до закону про свободу інформації, включають випадки неправильного маркування, потенційного шахрайства та проблеми безпеки, пов’язані із забрудненими оліями. Однак ці цифри відображають лише виявлені та зареєстровані випадки, тоді як реальний масштаб проблеми може бути значно більшим.

Види фальсифікацій та їх наслідки

Серед зареєстрованих випадків були олії, забруднені несанкціонованими речовинами, такими як пестициди та мінеральні олії. В одному випадку навіть виявили фрагменти скла. Часто зустрічалися випадки фальсифікації екстра-вірджин оливкової олії шляхом змішування її з оліями нижчої якості або дешевшими. Також були випадки, коли звичайну оливкову олію маркували як екстра-вірджин, яка вважається преміальним продуктом з нижчою кислотністю.

Кріс Елліотт, професор харчової безпеки з Університету Квінс у Белфасті, зазначає, що хоча наслідки вживання забрудненої оливкової олії можуть бути серйозними, малоймовірно, що такі продукти з’являться на полицях великих супермаркетів. За його словами, “більшість шахраїв, ймовірно, діють у сферах, де немає моніторингу чи нагляду. Малі підприємства або підприємства громадського харчування більш вразливі до шахрайства”.

Кліматична криза та її вплив на ринок оливкової олії

Глобальне потепління призвело до падіння рівня виробництва оливкової олії в останні роки. Посухи та хвилі спеки понад 40°C сильно вплинули на врожаї в Іспанії, яка у 2018-2019 роках виробляла більше половини світового обсягу оливкової олії.

За попередніми даними Міжнародної ради з оливкової олії (IOC), очікується, що глобальний рівень виробництва у 2023-2024 роках впаде до 2,4 мільйона тонн, що на 27% менше, ніж у 2018-2019 роках, і нижче прогнозованого рівня споживання у 2,6 мільйона тонн.

Внаслідок цього ціни різко зросли. У листопаді минулого року 100 кілограмів екстра-вірджин оливкової олії з Хаена в Іспанії коштували 787 євро, порівняно з 262,50 євро п’ять років тому. Це зробило оливкову олію більш привабливим ринком для шахраїв.

Елліотт додає, що інфляція, спричинена кліматичними змінами, часто призводить до зростання рівня шахрайства:

“Коли ми бачимо коливання цін на товар, це завжди є чітким сигналом про збільшення шахрайства в наступні кілька місяців, оскільки це дає можливість людям обманювати”.


Залишити коментар