Пн. 16 Вересня 2024

10 звичок, які скорочують тривалість життя

шкідливі для довголіття звички

Ілюстративне фото з мережі

Прожити довге, здорове життя – мета, яку нелегко досягти. З віком у людей часто розвиваються такі захворювання як деменція та хронічний біль, а також проблеми з рухливістю та серцево-судинними захворюваннями. І часто на заваді довголіттю стають дуже очевидні речі. УНІАН зібрав 10 речей, які найбільше шкодять вашому довголіттю.

Хоча певні неконтрольовані фактори (наприклад, генетика) відіграють головну роль у багатьох з цих проблем, повсякденні звички також можуть сприяти менш ідеальному процесу старіння, пише Huffpost. Ось, які звички лікарі вважають ворогом довголіття.

Пропуск профілактичних заходів

За словами доктора Хізер Вітсон, директорки Центру старіння Університету Дьюка в Північній Кароліні, нехтування профілактичними заходами, зокрема мамографією, колоноскопією та вакцинацією, не є корисним для вашого здоров’я в довгостроковій перспективі.

Ви можете поспілкуватися з лікарем первинної ланки про те, які профілактичні тести підходять саме вам.

Небажання розвивати соціальні зв’язки

Соціалізація допомагає вашому мозку і вашому довголіттю, говорить доктор Лі Ліндквіст, керівник відділу геріатрії в Northwestern Medicine в Чикаго. Чим більше часу ви проводите у спілкуванні з іншими людьми, тим більше це може принести користі для вашої тривалості життя.

“Чим більше ви спілкуєтеся з людьми, які приносять вам радість або роблять вас щасливими, тим більше це допоможе вам старіти здоровими, а також збільшить тривалість вашого життя”, – сказала Ліндквіст.

Не коригувати свої ліки з віком

Є багато випадків, коли люди приймають ліки, які вони почали приймати у віці 40-50 років, і які можуть не знадобитися їм у 70-80 років.

За словами доктора Ліндквіст, певні ліки можуть зробити вас більш вразливими до падінь і викликати проблеми з мисленням. За даними AARP, деякі заспокійливі препарати можуть сприяти втраті пам’яті, а деякі ліки, що відпускаються за рецептом, підвищують ризик падіння, повідомляє Harvard Health Publishing.

Відсутність фізичних вправ

Це, напевно, не дивно, але про це не можна не сказати. Відмова від фізичних вправ зашкодить вашому довголіттю.

“Фізичні вправи надзвичайно важливі, і якщо ви не займаєтеся спортом або не отримуєте достатньої щоденної активності, це однозначно зашкодить вашому довголіттю”, – каже доктор Ліндквіст.

Тож, якщо ви щодня ходите на прогулянку, спробуйте додати до неї заняття зумбою кілька разів на тиждень. Якщо ви затятий фанат інших занять, запишіться на кілька персональних тренувань.

“Навіть якщо ви попросите свого лікаря призначити вам фізичну терапію, щоб почати більше рухатися, це дуже важливо”, – наголошує Ліндквіст.

Якщо ви шукаєте орієнтир для початку, то, за даними Американської асоціації серця, ви повинні прагнути щонайменше 150 хвилин помірних вправ або 75 хвилин інтенсивних вправ щотижня. І знову ж таки, чим більше хвилин ви виділяєте на спорт, тим більше користі для здоров’я.

Куріння

Куріння сигарет пов’язане з раком легенів, хронічними обструктивними захворюваннями легень, хворобами серця, інсультом тощо. Але воно викликає сильне звикання, що ускладнює процес відмови від нього.

За даними Американської асоціації легеневих хвороб, може бути корисно сфокусуватися на причині, через яку ви кидаєте курити, щоб використовувати її як мотивацію на найважчих етапах процесу.

Неправильне харчування

Надання пріоритету здоровому харчуванню – це ще один спосіб підвищити шанси на здорову тривалість життя.

Доктор Вітсон вважає, що “середземноморська дієта, в якій багато риби… і цільних фруктів, овочів і зернових, і лише зрідка – напівфабрикати, є, мабуть, найкращим варіантом для більшості людей”.

Ніколи не пізно змінити свій раціон – але, можливо, вам буде легше зробити це, коли ви молодші.

Недосипання

З’являється все більше доказів того, що позбавлення себе сну має довгострокові наслідки. Вони включають в себе підвищений ризик деменції та серцевих захворювань, на додаток до більш високого рівня щоденного стресу і погіршення настрою в цілому, каже Вітсон.

Вікові зміни, які впливають на сон, є нормальним явищем, тому не варто лякатися, якщо з віком ваш режим сну змінюється. Але певні стани, такі як обструктивне апное сну, можуть призвести до деяких негативних наслідків, якщо їх не лікувати.

Дорослі потребують від семи до дев’яти годин сну щоночі. Якщо у вас є проблеми зі сном, варто скоротити споживання кофеїну та алкоголю, а також встановити однаковий час відходу до сну та пробудження кожного дня.

Стрес, що виходить з-під контролю

Дуже важко не відчувати стрес через роботу, сім’ю та будь-які інші речі, які змушують нас хвилюватися. Але просто пам’ятайте, що ми, як люди, дуже сильно реагуємо на речі, які не становлять для нас фізичної загрози.

У багатьох тварин стресова реакція спрацьовує в умовах нагальної потреби, наприклад, коли їх переслідує хижак або коли вони шукають воду. Зазвичай, як тільки потреба задовольняється, стрес зникає.

“Ми, як люди, здатні відчувати стрес через речі, які… просто не становлять для нас фізичної загрози, але якщо увімкнути цю стресову реакцію і зробити її хронічно активованою, вона робить багато чого. Це знижує здатність нашої імунної системи боротися зі справжніми патогенами та речами, які є нашими справжніми стресовими факторами”, – пояснює доктор Вітсон.

Стрес також впливає на наш метаболізм, сон, кров’яний тиск тощо. Важливо робити все можливе, щоб знизити рівень стресу, наприклад, звернутися до фахівця з психічного здоров’я (якщо це можливо) або відмовитися від речей, які викликають у вас проблеми.

Не планувати своє майбутнє здоров’я

“Ми багато говоримо про планування на кінець життя – знаєте, що ви будете робити? Чи хочете серцево-легеневої реанімації? Чи хочете ви планування догляду? Хто буде вашим опікуном? Де ваш заповіт? Але часто люди не замислюються над тим, що вони будуть робити за 10-20 років до своєї смерті”, – розповідає Лі Ліндквіст.

Доктор називає цей проміжок часу “четвертою чвертю життя, тому що саме в цей час у вас буде більше проблем зі здоров’ям”. Вона додала, що люди у віці 70, 80 і 90 років частіше потребують госпіталізації і стикаються з погіршенням пам’яті.

Не планувати своє фінансове майбутнє

Багато пацієнтів доктора Вітсон, яким за 90, кажуть їй, що ніколи не очікували, що проживуть так довго, і що вони не очікували, що їм доведеться утримувати себе ще 30 років після виходу на пенсію.

“Мене турбують деякі люди середнього віку, які очікують виходу на пенсію в 65 років і не враховують той факт, що якщо вони проживуть 30 здорових років після цього, їм краще знати, звідки братимуться їхні гроші. Я думаю, що багато людей мріють про подорожі та розкішне життя на пенсії, тому що вони зробили правильний вибір щодо свого здоров’я і будуть дуже здоровими, і це чудово. Але в середньому віці також важливо думати про те, як фінансувати цей період свого життя”, – наголошує вона.

Отже, зосереджуючись на своєму фізичному та психічному здоров’ї з віком, важливо пам’ятати, що майбутнє фінансове благополуччя також відіграє важливу роль.

Раніше ми писали про те, як захистити здоров’я під час літньої спеки.

Як захистити здоров’я під час літньої спеки


Залишити коментар