Пн. 17 Червня 2024

Розвиток горіхової справи в Україні

В Україні до війни зростало понад 10 мільйонів дерев волоського горіха. Внаслідок багатовікової народної селекції насадження цієї культури в Україні ростуть значно північніше, ніж в інших країнах.

Про це пише Садівництво по-українськи.

“Саме зростало, а не вирощувалось, адже дякуючи своїй унікальній пластичності (здатності пристосовуватися до різних природних умов) горіхове дерево росте й плодоносить, майже не потребуючи до себе уваги. І хоч усі дерева мають насіннєве походження і плоди з них різноякісні, українські горіхи на міжнародному ринку цінуються за добрий смак й екологічність», – сказала науковиця з Національного університету біоресурсів і природокористування України Наталія Шевчук.

Найперспективніші – південні та південно-західні регіони

За її словами, перспективними регіонами промислового вирощування вважаються південні та південно-західні області. Найкраще вдається горіх на Буковині. До речі, саме сюди з Валахії (територія сучасної Румунії) він уперше потрапив в Україну, звідси й назва горіх волоський.

Шевчук заявила, що порівняно з іншими країнами в нас ареал вирощування цієї культури просунувся далеко на північ.

“У результаті насіннєвого розмноження, природного відбору та народної селекції, що тривала віками, на території України сформувався унікальний генофонд горіха, який відзначається підвищеною морозостійкістю, а також різноманіттям інших позитивних ознак. На його основі в різних природно-кліматичних зонах були створені високоврожайні сорти української селекції, які не раз отримували відзнаки на міжнародних виставках і симпозіумах”, – сказала вона.

Право на пай – перелік осіб


Залишити коментар