Вт. 30 Квітня 2024

Непокора генія: річниця прем’єри фільму “Земля” Олександра Довженка

Як знімався унікальний шедевр українського кінематографу.

"Земля"

Афіша до кінофільму

Дев’яносто чотири роки тому відбулася прем’єра легендарного фільму Олександра Довженка “Земля”, який увійшов до п’ятірки шедеврів світового кіно за версією ЮНЕСКО. Ця стрічка вважається найвідомішим українським фільмом ХХ століття та всесвітньо визнаним шедевром кіномистецтва, створеним провідним українським режисером радянської доби.

Проте радість творчого успіху Довженка була жорстоко перервана. Всього за дев’ять днів після виходу фільму на екрани з’явився нищівний фейлетон придворного поета Сталіна Дем’яна Бєдного. За його словами, стрічка була сповнена “філософських вигадок”. Унаслідок цього “Землю” одразу зняли з показів. “Радість творчого успіху була жорстоко пригнічена страховинним двопідвальним фейлетоном Дем’яна Бєдного під назвою “Философы” в газеті “Известия”. Я буквально посивів і постарів за кілька днів. Це була справжня психічна травма. Спочатку я хотів був умерти”, – пізніше писав сам Олександр Довженко у своїй “Автобіографії”.

Довженко з подивом дізнався, що фільм має грандіозний успіх у Європі, тоді як в Українській РСР він був заборонений. Після прем’єри в Берліні про Олександра Довженка випустили 48 статей, у Венеції італійські кінематографісти називали Довженка «Гомером кіно». Проте в Радянському Союзі стрічку реабілітували лише 1958 року після міжнародного референдуму в Брюсселі.

Лише після смерті режисера геніальну стрічку було перевідкрито, і відтоді вона здобула ще більше світової слави.

У 2012 році фільм відреставрували. Тоді ж гурт ДахаБраха (@dakhabrakha) на замовлення Довженко-Центру створив саундтрек до нього .

Фільм можна переглянути тут.


Залишити коментар