Вт. 30 Квітня 2024

Два способи, які порятують дерева від моху та лишайника

Якщо лишайники і мохи на плодових деревах з’явилися, то це не так вже й погано. Але якщо вони розростаються, то забивають пори на корі і уповільнюють розвиток дерева. такому випадку, їх треба позбутись.

Приготуйте просту і екологічно чисту суміш проти небажаної рослинності на корі. Візьміть 5% розчин залізного купоросу – 500 г на 10 л води. Обприскати цим розчином дерево, а через тиждень можна зчищати відмерлі лишайники. В живих не залишиться нікого. Іноді навіть очищати не обов’язково – самі відваляться.

Другий спосіб: обробка дерев проводиться у два етапи.

Перший етап. Візьміть розчин щавлевої кислоти та розведіть з водою у пропорції 1:8. Обробіть дерева за допомогою пульверизатора. Після такої обробки мох та лишайник почорніють та відпадуть з кори.

Другий етап. Обробіть всі пошкодження кори садовим варом та побіліть дерева вапняним розчином. Це допоможе запобігти появі нових паразитів.

Чому з’являються лишайники

Мох і лишайники можуть з’явитися, коли дерева толком не обрізають. Тоді мохи можуть з’являтися, попри інші фактори. Також поява “килима на стовбурах” може говорити про те, що сад вкрай рідко і безсистемно обробляється від грибкових хвороб і шкідників.

Запущену територію потрібно оглянути і механічним способом видалити всі сильно пошкоджені дерева і гілки. Санітарна вирубка також супроводжується видаленням гілок крони, що сприяє притоку світла і повітря. Коли прорідили крону і потравили лишайники, візьміть дерев’яний або пластиковим скребок і зніміть їх з дерев.

Як попередити появи моху і лишайника

Садіть саджанці на сонячній території, оскільки лишайники та мохи люблять затінок і сирі місця. Поряд не повинно бути високих будівель або старих дерев із великою кроною. Обрізка, побілка і розкислення допоможуть позбутися проблеми і знизити ймовірність повторення ситуації в майбутньому. Важливо також періодично оглядати дерева і не запускати ситуацію, тоді догляд буде простіший.


Залишити коментар