Сб. 27 Квітня 2024

Без українського соняшника перстав працювати найбільший виробник олії в Молдові

Компанія Floarea Soarelui, найбільший виробник рослинної олії в Молдові, призупинила свою діяльність через нестачу насіння соняшнику. Цю інформацію оголосила директорка підприємства Стелла Островецькі.

За словами Островецької, Floarea Soarelui поставала  перед труднощами в закупівлі необхідного обсягу насіння соняшнику на місцевому ринку та з імпортуванням, через відсутність ефективної системи ліцензування імпорту, яка була запроваджена у жовтні 2023 року.

У спробі здійснити імпорт насіння з України у січні 2024 року, підприємство не отримало ліцензію від спеціалізованої комісії міністерства сільського господарства, передає  «Інфотаг».

Floarea Soarelui має потужності для перероблювання понад тисячі тонн насіння соняшнику щодня, проте, для подальшої роботи потрібні більші обсяги, які не можна закупити. Це призвело до призупинення виробництва у січні, а тепер у Бєльцях та Джурджулештах.

За оцінками експертів, у молдовських фермерів залишилося близько 100 тисяч тонн насіння соняшнику, але вони не поспішають його продавати за ринковими цінами, надіючись на підвищення цін у літній період.

Асоціація «Сила фермерів» стверджує, що на ринку є насіння соняшнику, але група Trans-Oil, яка охоплює Floarea Soarelui, монополізує ринок і намагається диктувати умови та ціни. Floarea Soarelui купує насіння соняшнику за ціною менш як 7000 леїв за тонну, в той час, як фермери вимагають ціну від 8000 до 10000 леїв за тонну.

Своєю чергою, виробник олії стверджує, що пропонує ціну, яка є стандартною для регіону. На думку виробника, підвищення цін на сировину призведе до зростання ціни олії та зробить її продукцію неконкурентоспроможною на міжнародному ринку.


Залишити коментар