Сб. 27 Квітня 2024

Посівна на підвіконні: основні правила

Час летить дуже швидко. І дбайливі господарі вже визначилися, що будуть вирощувати на присадибній ділянці, скільки потрібно розсади в новому сезоні. З чого почати? Першими висівають розсадні культури: капусту, помідори. Трохи пізніше баклажани, перець. Але все залежить від погодних умов, від регіону, де ви проживаєте.

Перш за все потрібно приготувати тару (якщо ви вирощуєте розсаду на підвіконні). Яку б ви не обрали, не забувайте про отвори на дні посуду, щоб вода могла стікати. Потім ємності заповнити на 1-2 см шматочками цегли, гравієм. Керамзитом, що забезпечить доступ повітря до коренів. Потім треба насипати ґрунт, ущільнити його і полити окропом (для знезараження). Рівень ґрунту має бути на 2-3 см нижчим від краю місткості, що в процесі росту рослини можна було підсипати землю, повідомляє телеграм-канал “СОДа”.

Паралельно можна готувати насіння: калібрують, замочують і нарешті висівають. Насіння огірків висипають у воду. Те, що спливло, зазвичай мало пригодне. Для сортування насіння томатів у воду додають ложку солі. Агрономи стверджують, що це підвищить урожайність на 20 відсотків. Для кращої схожості насіння огірків, кабачків, патисонів прогрівають в теплому місці (наприклад, на батареях опалення) 5-7 днів. Внаслідок цього збільшується кількість жіночих клітин, а отже, і врожайність.

Появу сходів прискорить замочування в м’якій воді – дощовій чи сніговій. Насіння помідорів та огірків можна замочити у розчині соди (1 г на склянку води). Замочувати слід на 1-2 доби, а от насінню огірків, капусти, салату, редиски достатньо 8-10 годин. Вимочене насіння можна відразу висівати, а можна залишити для пророщування (висипати на зволожену тканину, накрити й покласти в тепле місце).

Увагу треба приділити глибині висівання: вона має бути в 2-3 рази більша за розмір насіння. Потім місткість з посіяним накривають плівкою і ставлять в тепле місце. Щодня посіви провітрюють, відкриваючи плівку. А коли насіння проклюнеться, плівку знімають і виставляють розсаду на підвіконня або в інше відведене для цього місце.


Залишити коментар