Сб. 27 Квітня 2024

Пенсіонерам без стажу призначать виплати

Громадяни, які не змогли накопичити необхідний страховий стаж, щоб отримати пенсію, мають право на виплати від держави у вигляді соціальної допомоги.

У яких випадках призначають соцвиплати замість пенсії

Згідно із законодавством, українці, щоб їм призначили пенсію, повинні мати щонайменше 15 років страхового стажу, протягом якого сплачували ЄСВ у розмірі щонайменше 22% від зарплати.

Однак є безліч українців, які мають значний трудовий стаж, але не накопичили мінімальну кількість страхового стажу, оскільки не були офіційно влаштовані на роботу. У такому разі вони будуть змушені працювати та після досягнення пенсійного віку, щоб отримати мінімальний стаж на пенсію. А якщо така людина вже непрацездатна, вона має право отримувати соціальну допомогу від держави.

Які виплати отримають ті, хто не має стажу

Виплата такої допомоги призначається тільки після досягнення 65 років після особистого запиту громадянина. Максимальний розмір такої допомоги не перевищує прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зараз він дорівнює 2 361 грн.

Водночас якщо заявник на соцвиплату проживає не один, то розмір допомоги дорівнюватиме різниці між прожитковим мінімумом і середньомісячним доходом сім’ї за останні пів року, розрахованим на одну особу. Така соціальна допомога призначається на 6 місяців, потім знову доведеться звертатися до органів соцзахисту за призначенням.


Залишити коментар