Пн. 29 Квітня 2024

Не цвітуть тюльпани – основні причини

Деякі дачники стикаються із поширеною проблемою – листя є, але тюльпани не цвітуть. На це може впривати кілька причин.

Погодні умови – основний фактор, що визначає терміни початку вегетації, цвітіння та в’янення. Якщо у тюльпанів навесні з’явилося одне листя, а квітконіс так і не виріс, причина може бути в наступному:

– цибулини восени висаджені надто пізно, тому не встигли вкоренитися до початку зими, зміцніти та набрати сил для формування квіткової бруньки;

– квітконос не розвинувся через надто холодну весну, при зародженні бутон вимерз;

– цибулина підгнила у дощову осінь, і рослині не вистачило сил, щоб сформувати квітконос.

Також на цей процес могла вплинути посуха чи відсутність поливів. При цьому бутони з’являються, але вони дуже слабкі, нерозвинені чи швидко засихають.

Неправильно вибране місце для посадки. Тюльпани полюбляють сонце, тому за умови висадки в тіні та перезволоженні можуть давати соковиту зелень, але не формувати квіти.

Ще один нюанс – важкий глинистий ґрунт, слабкий повітрообмін, застій вологи. У таких умовах високий ризик розвитку сірої гнилі. Це сірий наліт на цибулинах і зів’яле листя.

Надлишок азотних добрив – ще одна причина, чому не цвітуть тюльпани. У таких умовах рослина формує велике соковите листя, але не дає квітконоса. Як підживлення для цибулинних вибирають комплексні мінеральні добрива із вмістом калію, фосфору, магнію.

Загущення іншими квітами та чагарниками. Потужне листя сусідніх рослин закриває тюльпани від сонця і заважає нормальному розвитку. Щоб тюльпан зацвів, йому потрібно 8 годин денного світла. Тому цибулинні не садять поруч із вічнозеленими деревами та чагарниками.

Чому деякі дерева не можна садити біля дому


Залишити коментар