Пн. 29 Квітня 2024

Розпочався Великий піст: що можна їсти, а що ні

Сьогодні розпочинається Великий піст і триватиме до 4 травня. Він один із найтриваліших і найсуворіших. І насамперед людина має очиститися духовно, змінити своє життя на краще. Тому основний наголос під час Великого посту потрібно робити якраз на чистоту своїх думок і справ, а обмеження в їжі – це лише допоміжна частина.

Що не можна їсти у Великий піст

З початком Великого посту віряни змінюють свій раціон.

Найсуворішими вважаються перші чотири дні та останній тиждень посту.

У перший день посту, Чистий понеділок, не можна їсти взагалі нічого. Це ж правило стосується й Великої п’ятниці — останньої п’ятниці перед Великоднем.

В інший час постування харчування проходить за певним графіком: понеділок, середа, п’ятниця — сухоїдіння. Тобто дозволено пити воду й компоти та їсти хліб, фрукти, овочі.

У вівторок та четвер можна їсти гарячу їжу без олії й лише ввечері, а в суботу та неділю дозволені певні послаблення — наприклад, гаряча їжа з олією.

Під час посту заборонено вживати продукти тваринного походження. Серед них:

– М’ясо.

– Риба.

– Яйця.

– Молоко.

Також не можна їсти більш як один раз на день, вживати алкогольні напої та курити.

Що дозволено їсти у Великий піст

Під час Великого посту дозволено вживати продукти рослинного походження. До них належать: фрукти, овочі та сухофрукти. Також можна їсти соління, наприклад, квашену капусту, солоні та мариновані огірки.

До списку дозволених продуктів під час посту також належать сухарі, сушки, чай, гриби, горіхи, хліб чорний і сірий, кисіль та каші на воді.

Вчені винайшли наклейку, яка зберігає свіжими овочі та фрукти


Залишити коментар