Сб. 27 Квітня 2024

Польща повертає мед Україні

Поляки повернули в Україну майже 3,5 тонни меду через підозру в підробці. Торгова інспекція якості сільськогосподарської та харчової продукції в Любліні заборонила його розміщення на польському ринку, – аналіз показав відсутність основного інгредієнту в гречаному меді з України.

Про це повідомляє сайт Polsatnews з посиланням на профільне відомство.

Контроль якості імпортованого меду включає аналіз на вміст пилку Fagopyrum – гречки. Це підтверджує автентичність і відповідність меду стандартам. Аналіз дозволяє ідентифікувати та підраховувати пилкові зерна різних рослин, які були зібрані бджолами під час запилення.

Низький вміст або відсутність цього пилку може свідчити про додавання в мед замінників, цукрового сиропу чи змішування різних видів меду.

Україна є одним зі світових лідерів з виробництва та постачання меду. У 2018 році частка українського меду на світовому ринку сягнула 10%. Імпорт меду з України почав суттєво зростати з 2015 року – після кризи в Україні внутрішнє споживання меду скоротилось, адже він не є продуктом першої необхідності.

Раніше були спроби ЄС звинуватити Україну на рівні з Китаєм у тому, що імпортований з неї мед – неякісний. Проте українські виробники назвали такі заяви наклепом і запевнили, що український мед, імпортований в ЄС, відповідає стандартам ЄС.


Залишити коментар