Латвія потерпає від російських овочів

Російські овочі в Латвію часто потрапляють через Польщу, що знижує обсяги продажу місцевих овочів та їхню ціну, розповів генеральний директор Латвійської асоціації сільськогосподарських кооперативів (LLKA) Роланд Фелдманіс.

Про це повідомляє Delfi Bizness.

Зазначається, що при ввезенні російських овочів використовують дві схеми. Перша: польські постачальники ввозять російську продукцію та продають її у Латвії, вказуючи Польщу як країну походження (а не росію чи білорусь). Другий варіант — імпортери ввозять фрукти та овочі з Польщі, реєструючись як невеликі компанії (неплатники ПДВ із невеликим оборотом), фактично утримуючи 21% від ціни продажу.

«Латвійські ж виробники з оборотом понад 50 тис. євро виплачують 21% ПДВ до бюджету держави», – пояснив глава асоціації.

Латвійська продовольчо-ветеринарна служба (PVD) нещодавно отримала скаргу про те, що огірки російського чи білоруського походження у місцях продажу були відзначені як польські, що тим самим вводило в оману споживачів. Тому були проведені перевірки у низки оптовиків та роздрібних продавців.

З 10 перевірених роздрібних продавців в одному випадку було виявлено, що продавець вводив споживачів в оману щодо походження імпортного товару, у зв’язку з чим розпочато адміністративне розслідування. Продавець пояснив PVD, що змінив країну походження овочів, тому що люди не хотіли купувати російські огірки. Порушення було виявлено на підприємстві, що реалізує товари на трьох торгових точках Ризькому Центральному ринку.

Видання нагадує, що заборона на ввезення низки продуктів сільського господарства та кормів російського та білоруського походження набула чинності 8 березня. У Латвії вже порушено кримінальні процеси за порушення економічних санкцій проти росії.

У Кенії масштабні крадіжки авокадо


Залишити коментар