Сб. 27 Квітня 2024

Як визначити яскравість ліхтарика?

Обираючи ліхтарик, чимало користувачів звертають увагу передусім лише на одну характеристику — світловий потік. Адже вважається, що чим яскравіше світить ліхтарик, тим він краще. Це не зовсім так. Бо для того, щоб ліхтарик вважався хорошим, він повинен мати ударостійкість, захист від води та пилу, кілька режимів освітлення. Важлива також і оптика. Але зупинимось детальніше на його головному призначенні — здатності освітлювати навколишній простір.

Світловий потік, сила світла: в чому різниця?

Передусім варто розібратися, що таке світловий потік. Це кількість світлової енергії, яка переноситься через поверхню. Вимірюється в люменах, саме цей показник вказують виробники на ліхтарях. Але тут йдеться про розповсюдження світла у всіх напрямках, а от розмір світлового потоку у певному напрямку — це вже інша характеристика. Вона називається силою світла та вимірюється у канделах. Якщо цей показник високий, це означає, що ліхтарик видає сфокусований промінь світла, який може освітити віддалені предмети.

Але виробники практично не вказують силу світла. Замість цього використовується така характеристика, як дальність освітлення. Отже, якщо взяти потужні ліхтарики із світловим потоком, скажімо, у 600 люмен, це зовсім не означає, що дальність освітлення у них буде однаковою. Один може видавати вузький потужний промінь на сотню метрів, а інший яскраво освітлювати  широкий простір на пару десятків метрів. Чи означає це, що перший ліхтарик краще? Зовсім ні, просто вони призначені для різних завдань. Перший краще пристосований, наприклад, для полювання, а другий буде зручнішим у гаражі.

Як рівень заряду впливає на яскравість

Треба врахувати, що у технічних характеристиках ліхтариків вказується максимальний світловий потік, який видає пристрій при максимальному рівні заряду батарейок чи акумулятора. Коли ж батареї «сідають» чи акумулятор розряджається, то яскравість світла знижується. Щоб уникнути цього явища, деякі ліхтарики оснащуються спеціальною платою, що стабілізує напругу та підтримує яскравість, поки вистачатиме заряду джерела живлення. Але й коштують такі моделі дорожче за звичайні.


Залишити коментар