Нд. 28 Квітня 2024

Що варто посадити поруч із часником

Як відомо, “сусіди” по грядці можуть дружити і ворогувати. Ті, хто дружить, захищають один одного від хвороб і шкідників і дають гарний урожай, у тих, хто ворогує – врожаю можна не чекати. Давайте розберемося, що найкраще посадити поруч із часником.

Отже, що садити поруч із часником:

  • Помідори

Часник захищає томати від попелиці, павутинного кліща, білокрилки, а також фітофторозу та іржі. Кущі томатів, у свою чергу, захищають часник від парші, і часник біля помідорів виростає більшим, ніж зазвичай. Дистанція між овочами – не менше 0,5 метра.

  • Огірки

Часник дозволяє позбутися попелиці, капустянки, бактеріозу, капустянки. Але щоб був ефект, як і у випадку з помідорами, часник потрібно висадити на відстані від огірків не менше 0,5 м.

  • Моркву і буряк

Часник відлякує морквяну муху, попелицю і листоблішок. Висаджувати його можна і поруч, і в міжряддях моркви. До речі, морква теж допомагає часнику рости здоровим і більшим. Часник, посаджений поруч із буряком, відлякує бурякову муху і слимаків.

  • Кріп, петрушку та іншу зелень

Усі салати, кріп, петрушка, базилік, шпинат люблять і обожнюють часник по сусідству.

  • Полуницю

Фітонциди часнику сприятливо впливають на полуницю або садову суницю: ягоди обходять стороною хрущ, слимаки, павутинні кліщі, знижується ризик захворювання сірою гниллю. Часник краще висаджувати на сусідній грядці, оскільки він може зробити полуницю маловрожайною.

  • Малину, смородину

Часник проганяє малинових жуків і мурах, захищає смородину від попелиці та брунькового кліща.

  • Квіти

Садіть часник на клумбах – він захищає квіти від несправжньої борошнистої роси, сірої гнилі та інших грибкових захворювань, відлякує попелицю, трипсів та інших шкідників. Поруч із часником добре почуваються троянди і тюльпани, а календула захищає часник від цибулевої мухи.

  • Картоплю, баклажани та перець

Якщо висадити ярий часник у міжряддях картоплі, то можна мінімізувати шкоду від колорадського жука і фітофтори. Також часник підвищить урожайність баклажанів і перцю.

  • Капусту

Щодо капусти думки розходяться: одні городники вважають, що капуста і часник погано уживаються, інші стверджують, що біля капусти найліпше садити ярий часник – він уберігає від попелиць, хрестоцвітих блішок, гусениць, але його треба садити на відстані щонайменше пів метра від капусти. Тут слід врахувати, що часник по сусідству з капустою виростає не дуже великим.


Залишити коментар