Пн. 29 Квітня 2024

Правила сівозміни: чого не можна садити після картоплі

Зазвичай картоплю на одній грядці саджають не більше двох разів поспіль. Після цього її слід замінити на іншу культуру. Досвідчені городники категорично не радять садити після картоплі баклажани, помідори, гострий і болгарський перець, полуницю та суницю.

Усі ці овочі та ягоди сприятливі до тих самих збудників та шкідників, що й картопля. Тому вони можуть бути уражені фітофторозом та колорадським жуком, який є найбільшим шкідником на городі. Особливу увагу варто звернути на полуницю. Після картоплі вона може заразитися дротянкою чи ведмедкою, пише Gazeta.ua.

Грядку після картоплі можна засадити іншими культурами, яким не зашкодить таке чередування. Зокрема, відновити мінеральний баланс ґрунту допоможуть бобові культури. Вони поглинають наземну частину азоту з повітря для накопичення в бульбах.

Після картоплі можна також садити хрестоцвіті овочі. Наприклад, добре вродить редис, ріпа та хрін. Але з хроном варто бути обережними, адже він дуже розростається, тому його потім буде важко позбутися.

Перед посадкою капусти грядку слід засіяти конюшиною, щоб відновити рівень мікро- та макроелементів.

Після картоплі також добре приймуться гарбузові культури – кабачки чи патисони. А от огірки й гарбузи вирощувати не рекомендується.

У якості сидератів можна посіяти злакові культури. Так, жито та овес є найпопулярнішими злаковими рослинами, які висівають перед зимовими заморозками. Вони до весни збагатять ділянку поживними компонентами.

Коли найкраще сіяти моркву


Залишити коментар