У Британії відкрили ресторан, де готують цвіркунів

Британці отримали можливість споживати у їжу комах після схвалення відповідної перехідної домовленості парламентом кілька років тому. Першою мережею супермаркетів, яка почала продавати незвичайні продукти, ще у 2018-му стала Sainsbury’s.

Законодавча норма діяла до кінця 2023 року. Але дозвіл можна було продовжити для видів їстівних комах, досьє по яких подано до завершального терміну.

Асоціації їстівних комах Великобританії (UKEIA) разом з галузевими стартапами вдалося подати аж три досьє – на домашніх цвіркунів та борошнистих черв’яків, раніше погоджених Агентством харчових стандартів FSA, а на додаток – і смугастих цвіркунів. Розробку останнього профінансував Monkfield Nutrition, один з найперших виробників комах у Великобританії.

Без цього кроку продавати продукти зі вмістом комах на британському ринку стало б незаконно, говорить Аарон Томас, голова правління UKEIA.

Минулого тижня вони відкрили новий ресторан, де подають страви з комах. Томас розповідає, що для цього комах перемелюють на борошно, а потім товчуть його з оливковою олією. Готові грудочки цієї суміші додають до страв.

Півкаструлі цвіркунів містить лише 242 калорії. Водночас у їх складі – 30 грамів білка та 12 грамів жиру у розрахунку на 100 грамів комах.

“Чудове доповнення до рослинної дієти, мені здається”, – говорить голова правління UKEIA. І додає, що цвіркуни містить більше заліза, ніж шпинат, більше кальцію, ніж молоко, більше калію, ніж банани та більше клітковини, ніж коричневий рис.


Залишити коментар