Третя платіжка за користування газом від від 40 до близько 1500 грн

Крім двох уже звичних квитанцій за “спалені” куби і транспортування блакитного палива, мешканцям багатоповерхівок надійде ще одна — за обслуговування внутрішньобудинкової газової системи. Хтось отримає рахунок усього на 40,16 гривні, а комусь доведеться викласти близько півтори тисячі.  

— З грудня минулого року в Україні запровадили технічне обслуговування газових мереж у багатоповерхових будинках за новими правилами, — пояснює Лариса Логінова, речниця Вінницької філії “Газмережі”. — Раніше за стан внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоповерхівках відповідали балансоутримувачі — ЖКГ, ОСББ, керуючі компанії. Тепер же для виконання робіт з технічного обслуговування можна залучити місцевого оператора газорозподільних мереж або найняти іншу компанію, яка має відповідний дозвіл. Саме за таким принципом наразі обслуговують газові мережі приватних будинків, а також нежитлових об’єктів.

Отож із січня цього року всі співвласники багатоквартирних будинків, котрі не мають чинних договорів на проведення технічного обслуговування, повинні укласти їх з компаніями. Того, хто не зробить цього, автоматично приєднають до типового договору з місцевою філією “Газмережі”, або міськ- чи облгазом, фахівці яких і будуть виконувати ці роботи.

— Які суми доведеться платити і від чого вони залежать? 

— Вартість техобслуговування газових мереж буде різною для кожного регіону і окремо взятого багатоповерхового будинку. Вона залежатиме від кількості квартир, технічного стану мережі, кількості та якості обладнання. Чим більше мешканців у будинку, тим меншим буде платіж за утримання внутрішньобудинкової системи. Оператори газорозподільних мереж вже оприлюднили на своїх сайтах орієнтовну вартість послуги. Найменша сума становить 40,16 гривні, а найбільша — 1475,4 гривні з кожної квартири.

Точні розміри плати буде визначено після проведення перших робіт на об’єкті. Оплата рахунків здійснюватиметься після виконання робіт або управителем (єдиним платежем від імені усіх співвласників і за їхній рахунок), або окремими рахунками від кожного мешканця. Зауважу, що за обслуговування мереж і обладнання, що містяться безпосередньо у квартирах, доведеться платити окремо. Кожен власник помешкання має самостійно підписати додатковий договір з газовою організацією чи іншою компанією.

Так звана третя платіжка за користування газом не буде регулярною. Платити доведеться не щомісяця, а за технічне обслуговування, яке буде проводитися раз на три чи п’ять років. Його періодичність залежить від віку газогонів. Зокрема ті, термін експлуатації яких не перевищує 25 років, будуть обслуговувати раз на п’ять років, старші — раз на три роки. Рахунки на оплату надаватимуть у тому місяці, в якому проводитимуть технічне обслуговування за визначеним графіком.

— Про які роботи мова? 

— Фахівці проводитимуть візуальний огляд газопроводів, перевірятимуть герметичність з’єднань, запірні пристрої, стан фарбування і кріплень газопроводу тощо. Виявлені витоки газу відразу усуватимуть.

— А що буде, коли власник квартири не забажає, щоб його мережі обслуговували? 

— Позаяк питання стосується безпеки газових мереж, то укладення договорів на їх технічне обслуговування не залежатиме від бажання чи небажання мешканців багатоквартирного будинку. Відповідний договір типовий. Тобто його не мають підписувати з кожним співвласником окремо. Угода вважається підписаною автоматично після набрання чинності Постановою НКРЕКП від 05.12.23 р. №2291 “Про затвердження Типового договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку”. Якщо ж таку угоду укладено з іншою організацією, то управитель будинку чи інша уповноважена особа повинні повідомити про це свого оператора газорозподільних мереж протягом 15 календарних днів. Тим, хто ухилятиметься від проведення техобслуговування, буде припинено газопостачання.

— А якщо власники тимчасово відсутні у помешканні, скажімо, виїхали за кордон? 

— Якщо буде виявлено порушення, то крани перекриють по всьому стояку. І газопостачання відновлять лише після того, як фахівці матимуть доступ до квартири та перевірять усю систему на справність.


Залишити коментар