Нд. 28 Квітня 2024

Новозеландські науковці зробили прорив у молочній галузі

Новозеландська лабораторія Daisy Lab, що займається прецизійною ферментацією, успішно масштабувала виробництво сироватки, ідетничної тваринній, відкривши нову віху у молочній промисловості.

Daisy Lab налагодила повний виробничий процес — від мікробів до створення кінцевого продукту — порошку сироваткового протеїну. Ферментаційна платформа може виробляти 10 г білка на літр середовища для вирощування.

Це втричі перевищує початкову ціль у 3 грами. 

Такий високий вміст білка дозволяє Daisy Lab використовувати для виготовлення протеїнового порошку ту саму ультрафільтрацію, діафільтрацію та обладнання, яке використовується на традиційних молочних заводах.

Мікробний протеїн уже пройшов необхідні тестування. Наступним кроком стане створення інноваційних прототипів їстівних продуктів.

Daisy Lab пояснює, що за поживністю сироватковий протеїн повністю ідентичний коров’ячому, і його можна використовувати для виробництва молочних продуктів.

До слова, заснований у 2021 році трьома жінками, стартап демонструє неабиякий прогрес. Уже за перший рік роботи команда виявила три системи експресії сироваткового білка за допомогою дріжджів і зібрала $1,5 млн для масштабування виробництва. Перші кошти на старт наукових досліджень компанія отримала від уряду.

Зараз Daisy Lab веде переговори з місцевими виробниками морозива та йогурту, і натякає, що «обмежена серія морозива, що містить мікробний сироватковий білок, цілком може з’явитися на карті в не дуже віддаленому майбутньому».


Залишити коментар