Нд. 28 Квітня 2024

Молочні вироби здорожчали і знижуватися не будуть

Середньозважена ціна трьох ґатунків молока-сировини станом на 1 січня 2024 року склала 14,32 грн/кг без ПДВ, що на 8 копійок більше порівняно з груднем.

Про це говориться у повідомленні Асоціації виробників молока.

Так, середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку на початок року склала 14,70 грн/кг без ПДВ, що на 9 коп. більше, ніж місяць тому. Діапазон цін на цей ґатунок у господарствах варіюється від 14,00 до 15,20 грн/кг без ПДВ.

Вищий ґатунок у середньому коштує 14,70 грн/кг без ПДВ (+9 коп). Ціни коливаються від 14,00 до 15,20 грн/кг без ПДВ.

Середня ціна на молоко першого ґатунку склала 13,52 грн/кг без ПДВ (+5 коп). Мінімальна ціна в господарствах склала 13,00 грн/кг, максимальна — 14,28 грн/кг.

Аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі зауважує, що в грудні 2023 року ціна на молоко-сировину в Україні досягла поточних середньоєвропейських рівнів , як це було на українському ринку в 2020-2021 роках.

«Чинна закупівельна ціна відповідає балансу попиту і пропозиції сирого молока, який сформувався на внутрішньому ринку. Станом на тепер пропозиція молока-сировини в Україні знаходиться приблизно на одному рівні з потребами молокопереробних підприємств», — зазначив він.

Малоймовірно, що тимчасовий затишок на ринку після свят кардинально вплине на зміну цін. Крім того, зниження цін на молоко-сировину в Україні стримує підвищення виробничих витрат молочно-товарних ферм в умовах війни з росією. Зокрема, на собівартість виробництва молока впливає здорожчання паливно-мастильних матеріалів та електроенергії.

«Тому в 2024 році значне падіння цін на українське молоко-сировину малоймовірне, за винятком несподіваних форс-мажорних обставин чи непродуманих рішень, які можуть кардинально вплинути на зміну кон’юнктури ринку», — прогнозує експерт.

Ситуація з цінами на ринку овочів


Залишити коментар