Сб. 18 Травня 2024

Як покращити ґрунт у теплиці

При багаторічному вирощуванні суниці в теплиці в ґрунті нагромаджуються патогени, серед яких – хвороби та шкідники. Крім того, відбувається специфічний винос поживних речовин, адже ягідні культури споживають багато калію, та накопичуються фітотоксичні рештки рослин. Можливе засолення ґрунту. Тому при беззмінному вирощуванні суниці в теплиці потрібно робити знезараження. Для цього використовують різні методи, один з яких – соляризація, розповіла агроконсультантка Ірина Кобринець під час прямого ефіру у фейсбуці.

– Я противник тотальної дезінфекції, винищення всієї флори та фауни, адже потім першими будуть відновлюватися не корисні організми, а патогени, – зазначила вона. – Тому знищити грибки, нематоди та деякі однорічні бур’яни можна методом соляризації.

Так, для цього з ділянки забирають всю плівку, ґрунт фрезують і накривають чорною плівкою. При цьому земля має бути вологою, на рівні 70% від повної вологомісткості. Накривають теплицю й закривають її. При температурі в теплиці близько 400С, під чорною плівкою гарантовано буде понад 500С. Накриття тримають 4-8 тижнів. Таким чином знищуються гнилі. На жаль, метод не працює на пітіум.

За словами Ірини Кобринець, після соляризації ділянку бажано засіяти сидератом, наприклад гірчицею. Після того, як її задискують варто внести триходермін. Деякі ягідники використовують деструктори стерні, щоб збагатити ґрунт корисною мікрофлорою. Крім того, при закладанні в теплиці нової плантації на місці старої обов’язково потрібно змістити ряди.


Залишити коментар