Нд. 28 Квітня 2024

На деокупованій території Херсонщини родина відновила ферму

Родина з Музиківки на Херсонщині відроджує свій агробізнес після звільнення правобережжя. Власник господарства Сергій Сорокунський говорить, наразі займаються не лише рослинництвом, а й відновлюють поголів’я корів та овець. Господарство заснували у 2011 році разом з батьком, матір’ю та старшою сестрою.

Про це повідомляє «Суспільне Херсон».

«Всі ми родом із Музиківки, тут народилися, тут зростали. Я провчився до п’ятого класу тут, потім переїхав до міста — там у батька був бізнес. А потім, коли він дивився, як село занепадає, що земля не обробляється, майно колгоспу розкрадають, вирішив повернутися та почав займатися сільським господарством», — розповів власник агрофірми.

Працювати зараз ризиковано через близькість до лінії фронту, розповідає власник агрофірми. Не вистачає людей і коштів. Говорить, заважає нестабільна логістика. Крім того, на господарство сильно вплинула тимчасова окупація.

«У нас було верхньої рогатої худоби 70, і 80 баранів, половину вирізали й зараз ми тільки повертаємо. Основна діяльність наша — це рослинництво. Тваринництво ще не є бізнесом, тому що тварини ще маленькі. Рослинництво — це вирощування зернових і технічних культур. Це пшениця, соняшник, ріпак, ячмінь, баштанні культури. Зараз проблеми зі зрошенням. Ми почали його робити у 2021 році, встановили три перші машини. Запланували побудову зрошувальних систем на тисячу гектарів. На 800 га було закуплено обладнання, машини, закладено труби… Зараз це все понівечено», — каже Сорокунський.

За його словами, в одному загоні — бички породи Сіра українська.

«Це ми вже переводимо їх в окремий загін, де вони перебувають на більш інтенсивному зерновому вигодовуванні. Вагою приблизно від 300 кілограмів переводимо», — говорить власник агрофірми.

Сіра українська порода корів має унікальні особливості, каже Сорокунський.

«Вона дуже витривала до умов, не примхлива, дуже сильний імунітет у цих тварин. Вони витримують і мороз, і спеку. Також ця порода є м’ясного направлення, має дуже гарні показники якості. З неї ми виробляємо м’ясо, яке називають мармуровим. Хочу сказати, що по властивостях, по якості це м’ясо не уступає британській породі, а можливо, навіть і краща», — говорить чоловік.

Попри складнощі це фермерське господарство у 2023 році стало одним із 250 підприємств, відзначених у списку Forbes Ukraine, як найбільш перспективних серед малого та середнього бізнесу. Сергій Сорокунський говорить, оголошення про конкурс побачив у інтернеті.

«Заявку можна було подати самому, що ми й зробили. Ми подали заявку, вказали наші основні переваги, наші досягнення — так і потрапили до списку», — розповів він.

Українці, які постраждали від війни, зможуть безкоштовно отримати насіння овочів


Залишити коментар