Пн. 29 Квітня 2024

На молочних фермах кадровий голод

Через кадровий голод впродовж минулого тридцятиріччя багато українських агропідприємств або зовсім відмовилося від тваринництва, або суттєво його скоротили. Разом з тим, фермери, які працюють вже десятки років переконані, що без тваринництва сільгосппідприємство є неповноцінним. До прикладу, у ПСП «Розвазьке» на Рівненщині дотримуються правила: на гектар ріллі припадає одна голова ВРХ.

Керівник господарства Петро Ягодка створив його у складних 1990-х фактично на руїнах колишнього збиткового колгоспу. Вже тоді рослинництво змальовували дуже вигідним і перспективним, але аграрій все ж вирішив не працювати у вузькій спеціалізації, передає agronews.ua.

Нині у Розважі не лише вирощують зернові й цукрові буряки, кормові культури, а й виробляють крупи, забезпечують Острозький район хлібом і доять молоко. Останнє продають по 14,50 грн/кг на ближній молокозавод.

Чималу частку врожаю зерна використовують на потреби пекарні, решту — продають. Попри змогу виготовляти з нього власні корми, Петро Ягодка наразі цього не робить, оскільки є змога купувати дешевші корми.

— Шукаємо, як економно та повноцінно прогодувати худобу. До прикладу, по 300 грн/т купуємо відходи переробки кукурудзи, на пивзаводах беремо дробину, самі виготовляємо корми — маємо міксер, сіна заготовили багато — одне до одного — так і формуємо раціон, — розповів Петро Ягодка, керівник ПСП «Розвазьке».

Корови на господарстві чорно-рябої породи, голштинізовані. Багато років там практикують штучне осіменіння і надоюють по 6500 кг молока на корову. Це трошки менше, аніж середній показник продуктивності корів в Україні (за даними Асоціації виробників молока — на 1 січня 2022 р. продуктивність становила в середньому 6860 кг), однак молочний сегмент підприємства все одно рентабельний.

Якщо розвазькі молочарі отримують вигоду за умови середньостатистичних надоїв, то ферми, де від корови надоюють більше, і поготів можуть бути прибутковими. Однак, попри економічний інтерес, молока в Україні бракує навіть для задоволення внутрішніх потреб.

Саме нестачу працівників Петро Ягодка вважає найбільшою проблемою. Він зазначив, що пропонує достойну зарплату та всі можливості працювати, адже господарство купило кормозбиральний комбайн, тюкопрес і підбирач тюків. Однак людей, які могли б працювати на фермі, бракує.


Залишити коментар