Пн. 29 Квітня 2024

Хліб зі спельти: черкащанин випікає хліб за 700-літнім рецептом

Черкащанин Артур Жуковський реконструював рецепт стародавнього хліба, який пекли 500-700 років тому. Старовинний хліб випікається на хмелевій заквасці з додаванням місцевого холодноярського меду, джерельної води та жорнового борошна.

САМЕ ЖОРНОВЕ БОРОШНО ВИЗНАЧАЄ СМАК СТАРОДАВНЬОГО ХЛІБА

Борошно мелеться на кам’яних жорнах при низькій температурі. Воно не нагрівається більш як на 40 градусів, завдяки чому зберігає всі свої корисні властивості, ділиться пекар.

За його словами, найскладніше – знайти натуральні інгредієнти для хліба. Тому зерно він купує у місцевого фермера, який не обробляє посіви хімічними пестицидами. Сорту пшениці, з якого мелють борошно та вмішують у хліб, близько п’яти тисяч років.

БОРОШНО – ЗІ СПЕЛЬТИ, ЦІЛЬНОЗЕРНОВЕ ТА МАЄ ПОТУЖНУ КЛІТКОВИНУ

Технологія виготовлення хліба теж збережена у тому вигляді, як її використовували місцеві жителі сотні років тому. Перед тим, як опинитися в печі, тісто підходить протягом доби. Пекар говорить, що створювати традиційний хліб вчився на власних помилках, знаннях, які отримав від бабусі та інших людей.

“В мене не було майстра, котрий би передав мені науку. Я вчився то в того, то в іншого”, – ділиться він.

Перш ніж отримати ідеальний буханець, Артур перевів до сотні кілограмів тіста. Додає, що хліб зі спельти – смачний і натуральний, він не пліснявіє, а лише черствіє.

Унікальну карту з ляльками-мотанками представлять у різних регіонах України


Залишити коментар