Унікальну карту з ляльками-мотанками представлять у різних регіонах України

Майстрині-переселенки українського розмовного клубу “Файно” з Донеччини створили мапу України із ляльок-мотанок.  Мапа увійшла до Книги рекордів України. Вона відображає традиції та колорит кожного регіону, а також популяризує українську народну іграшку й культуру. 

Ідея створити карту належить переселенцям Вікторові Грубяку з Харкова та Оксані Муравльовій з Ясинуватої, які через війну переїхали в Бережани й займаються тут активною громадською діяльністю, пише “Експрес”.

“Основу мапи з дерева розміром два на три метри виготовили підприємці з Костянтинівки Наталя та Дмитро Поколенки, з якими наша громадська організація співпрацює ще з 2017 року, — додає Оксана Муравльова. — Унікальні автентичні та сувенірні ляльки-мотанки для карти створювали 58 майстринь з усієї України й з-за кордону. Дві майстрині-переселенки надіслали свої вироби з Польщі та Болгарії. Вік учасниць — від 16 до 87 років. Усього ми отримали понад 160 ляльок. Із них відібрали 72, які відображають традиції та автентику регіонів, і помістили їх на карті. Інші ляльки продаватимемо під час презентацій мапи у різних куточках України. А виручені гроші витратимо на підтримку ЗСУ. До кожної ляльки створили опис — про її походження, значення символів та майстриню, що її робила”.

Презентували карту “Обійми” на території старовинного Бережанського замку. Вже незабаром мапа вирушить у мандрівку музеями України, аби якомога більше людей могли її побачити й об’єднатися довкола ідеї взаємопідтримки та збереження української культури.

Український мед представили в Чилі


Залишити коментар