Ці овочі та фрукти можна збирати недостиглими

Які фрукти та овочі можна збирати незрілими. Які плоди можуть дозрівати самостійно. Найкориснішими вважаються плоди, що дозріли на рослині або дереві. А якщо немає часу так довго чекати чи прогноз погоди обіцяє несприятливі умови? На щастя, частину врожаю все ж таки можна врятувати.

Процес дозрівання можна поділити на два етапи. Перший — плоди ростуть, накопичуються корисні речовини. На другому етапі зростання сповільнюється, органіка починає розпадатися, утворюючи пектин та цукор, пише телеграм-канал “СОДа”.

Фрукти та овочі стають м’якими, солодкими, набувають потрібного забарвлення. Саме на цій стадії можна зривати плоди з материнської рослини. Сприятливі умови дозрівання: температура повітря +20-22 градуси, вологість 80%. Але для кожного фрукта та овоча є свої нюанси.

Томат

Овоч найчастіше знімають недозрілим. Несприятливі погодні умови, тумани, прохолодні ночі можуть занапастити врожай, тому краще зібрати зелені помідори, ніж втратити все. Оптимальна температура + 20 градусів, у світлому місці дозрівають швидше, але можуть дійти й у темному. Поруч можна покласти стиглу помідорку чи яблуко. Вони виділяють газ етилен, який прискорює дозрівання.

Диня

Якщо плоди почали трохи жовтіти, можна зрізати з рослини — дійде під час транспортування чи вдома. Зрізаючи диню, залиште хвостик 5 см, покладіть в темне, прохолодне місце і слідкуйте, щоб у кімнаті було сухо. При високій вологості плоди згниють. Але якщо зірвати зеленою, на жаль, дійти до потрібної кондиції не зможе.

Болгарський перець

Перчики можна спокійно зривати в зеленому вигляді і додавати в салати, фарширувати, тушкувати — шкоди нічого очікувати. Якщо хочете прискорити процес дозрівання, зривайте плоди в сухий день, розкладіть на підлозі. Через 14 днів урожай дійде до потрібної стадії. Є ще один спосіб — деякі дачники викопують кущі з перцями, кладуть у хлів і через місяць ласують стиглими плодами.

Картопля

Усі знають, що молода картопля з тонкою шкіркою не годиться для зимового зберігання. Але що робити, якщо заморозки чи зливи загрожують знищити весь урожай. Спробуйте наступний спосіб: викопайте картоплю, складіть в темне та сухе місце, залиште на 2-3 тижні. Картоплинки підсохнуть і дійдуть. Залишиться лише перебрати, помістити в ящики та закласти у льох.

Яблука

Цей фрукт можна зривати у трохи недозрілому стані. Якщо залишити яблука на сонці, дійдуть за чотири дні. У темному та сухому приміщенні за 8-10 днів. Такий самий метод працює з грушами, персиками та абрикосами. До речі, екзотичні плоди (наприклад, банани) теж часто зривають недозрілими з дерева, щоб було зручно перевозити. 

Вчитель з математики вирощує понад 600 сортів томатів

 


Залишити коментар