Зараз це один із найрентабельніших бізнесів

У 2003 році Михайло Стовпʼюк створив кооператив «Чиста Флора», який відомий в Україні своєю продукцією — чаями, корисними смаколиками, натуральними джемами. «Чиста Флора» об’єднує понад 100 виробників та заготівельників, пише Kurkul.com.

«Як працює кооператив: люди заготовляють продукцію або ж вирощують її, а ми є локальним центром переробки та збуту. І я, як переробник, хочу, щоб у мене була якісна сировина. Тому приймаю до кооперативу господарства. Ми підписуємо договір і я їх навчаю, як вирощувати, заготовляти та сушити сировину», — пояснив аграрій.

Він запевняє, що рентабельність заготівлі лікарської та плодово-ягідної сировини сьогодні у десятки разів переважає прибутки від пшениці чи буряка.

«Треба розуміти, що наша галузь трохи специфічна і відрізняється від класичних аграрних кооперативів. Тому у нашому випадку найрентабельнішими стали сімейні фермерські господарства або кооперативи сімейного типу. До мене звертались великі, середні, маленькі господарства і просто індивідуальний сектор. Вийшло, що найкраще заробив індивідуальний сектор: вони мали прибуток з 10 сотих — 300-400%», — додав Михайло Стовпʼюк.

Яких втрат зазнав ринок землі під час війни


Залишити коментар