Яких втрат зазнав ринок землі під час війни

Найбільших втрат в Україні — понад 2,7 млрд грн (близько $75 млн) — зазнав ринок земель у Харківській області, яка була лідером за часткою сільгоспземель в обігу до повномасштабного вторгнення.

Про це йдеться в аналітичному огляді «Земельний ринок в Україні», підготовленому Центром дослідження продовольства та землекористування при Київській школі економіки (далі — KSE Агроцентр) в межах дослідницького проєкту «Земля незламності» за підтримки Програми USAID з аграрного на сільського розвитку (АГРО).

Майже 1,17 млрд грн (близько $232 млн) втратив ринок земель Херсонської області. Найменші втрати ринку спостерігаються в західних регіонах України. Водночас за підсумками перших 6 місяців 2023 року у всіх областях, крім окупованих, спостерігається відновлення обсягу транзакцій, причому деякі західні області — Закарпатська, Івано-Франківська і Чернівецька — перевершили показники 2021 року (+16%, +22% та +10% відповідно).

Загалом через війну не були укладені понад 102 тис. угод купівлі-продажу с/г земель сукупним обсягом 282 тис. га та вартістю 11,5 млрд грн ($312 млн), що дорівнює 0,2% ВВП країни.


Залишити коментар