Пн. 29 Квітня 2024

Винахід львівських студентів допоможе незрячим

Унікальну розумну тростину для частково зрячих людей створили першокурсники бакалаврської програми “Інтернет речей” НУ “Львівська політехніка”. Аналогів такого виробу в Україні немає. Найближчі конкуренти – у Туреччині. Однак їхня тростина потребує мобільного застосунки для використання. Натомість, розробка львівських студентів працює автономно.

“Ми провели опитування серед слабозрячих та частково зрячих українців і з’ясували, що для них пріоритетом є повідомлення про сходи та бордюри. Адже великі об’єкти вони частково розпізнають. Саме тому ми додали датчик відстані внизу палиці”, – розповідає Меланія Волошинська, керівниця команди.

Коли людина знаходиться приблизно за 160 сантиметрів, або ж за два кроки до перешкоди, датчик передає сигнал до ручки. Там розташований моторчик, який починає вібрувати. Коли ж відстань менше кроку, то ручка починає ще й пищати. Ще однією функцією розумної тростини є голосовий пошук. Якщо людина забула, куди поклала свою палицю, їй достатньо свиснути і тростина видасть мелодію. Крім того,  палиця розбірна, тому її можна покласти в сумку і взяти з собою у транспорт. А завдяки спеціальній формі рівнобедреного трикутника її легко складати назад: ланки не перекручуються, тому датчики завжди у потрібному місці.

Прототип палиці – пластиковий, адже був надрукований на 3D-принтері. Водночас, команда першокурсників працює над забезпеченням більшої міцності та довговічності тростини і шукає виробника, який зможе виготовити її з алюмінію.У планах – масове виробництво розумних тростин. Студенти вже розробили бізнес-план, знайшли постачальників мікрочіпів з Німеччини, а ще офіс та склад,  де можна зберігати матеріали для виготовлення тростин. Команда також працює над залученням фінансування.

Залишити коментар