Пн. 29 Квітня 2024

“Малиновий колапс”: чому деякі фермери припинили збирати ягоду

Експерти фіксують в Україні різке падіння цін на малину. Головною причиною здешевлення є стрімке збільшення пропозиції місцевої ягоди на ринку та досить низький попит на неї серед покупців.

Про це пише EastFruit. Оскільки ціни залишаються на низькому рівні, вітчизняні фермери зазнають збитків та відмовляються збирати ягоду.

Зокрема, садівники встановили цінник у діапазоні 35-60 грн/кг, що в середньому на 27% дешевше, ніж наприкінці минулого тижня. Проте експерти попереджають, що це ще не межа, і здешевлення може рушити далі.

“Більшість фермерів вже припинили збирання врожаю малини, оскільки ціни досягли 35 грн/кг на свіжому ринку та 17 грн/кг у сегменті ягід для заморозки. Таким чином, українські садівники вже досягли стану економічної недоцільності вирощування малини, оскільки поточні ціни не покривають навіть витрат на збирання”, – розповіли аналітики.

За інформацією проекту, ціни на малину сьогоднішній день вже опустилися в середньому на 60% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Також аналітики очікують, що вартість може знижуватись і надалі.

“Якщо темпи продажу малини найближчим часом не зростуть, ціни, швидше за все, продовжать падіння”, – попереджають українців.

Рис може зрости у ціні


Залишити коментар