Яйця, які не викликають алергії, винайшли японські вчені

Японські дослідники спробували генетично модифікувати курей, щоб отримати яйця, які не викликають алергії. Найчастіше алергічна реакція виникає на білки, що містяться в яєчному білку – овальбумін (OVA) або овомукоїд (OVM). Науковцям Хіросімського університету вдалось позбутись алергенного білка овомукоїду з яєць, змінивши гени деяких курей.

У дослідженні використовувалися активаторні ефекторні нуклеази, подібні до активаторів транскрипції (TALEN), – це білки, які допомагають змінювати ДНК. Вчені видалили ген овомукоїду у двох порід курей і перевірили отримані яйця на безпеку. Виявилося, що яйця генетично змінених курей не містили овомукоїду або його мутацій. Такий продукт може бути безпечним для алергіків – хоч цей спосіб ще потребує вивчення, пише Українська правда.

“Ці результати вказують на важливість оцінки безпеки й показують, що яйця, знесені куркою без ОВМ [овомукоїду], розв’язують проблему алергії на харчові продукти та вакцини.Наступним етапом досліджень буде оцінка фізичних властивостей і придатності до переробки яєць, що містять овомукоїд, а також підтвердження їхньої ефективності за допомогою клінічних випробувань”, – сказав автор дослідження Рьо Езакі, доцент Хіросімського університету (Graduate School of Integrated Sciences for Life).

Інший вчений Блен Тесфу, який не брав участі в експерименті, у коментарі Medical News Today зазначив, що нове дослідження може суттєво допомогти людям з алергією на яйця.

“З виведенням курей без OVM люди зможуть споживати яйця та продукти, отримані з яєць, не боячись алергічної реакції. Це може значно розширити їхній раціон і зменшити тривожність, пов’язану з їжею. Мало того, оскільки яйця використовуються у виробництві деяких вакцин (наприклад, проти грипу), ця розробка може потенційно зробити їх безпечнішими для людей з алергією на яйця”, – додає Тесфу.

Селекціонери представили новий сорт броколі


Залишити коментар