Вт. 14 Травня 2024

Як виростити “біле золото” у квітнику

Для бавовнику потрібно обрати сонячне місце і висівати насіння, коли грунт прогріється щонайменше до 12 градусів. Бавовна стала дуже популярною квіткою в Україні. Вона символізує національний опір і силу. А чи можна виростити цього “екзота” у квітнику? 

— Максимально сприятливі умови для вирощування бавовнику — на півдні України, — розповідає Віра Боровик, провідна наукова співробітниця Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН. — Але це не означає, що він не ростиме в інших регіонах. Це дуже невимоглива культура. Вона не потребує обробітку засобами захисту, великої кількості добрив, частого поливання, тож виростити бавовник можна і на власній ділянці.

— Коли його варто сіяти? 

— У травні, коли грунт прогріється щонайменше до 12 градусів. У цей час, до речі, також садять кукурудзу і квасолю. Для бавовнику варто обрати сонячне місце. Насіння розкласти у неглибокі рядки. Відстань між насінинами має бути 15 сантиметрів. Поливати його не треба, щоб не зігнило.

Навіть якщо у вашому регіоні не вистачить сонця і тепла, щоб виростити гарні білі коробочки, бавовник потішить вас своїм цвітом. Ця рослина — з родини мальвових. Колір квітів залежить від сорту і варіюється від світло-жовтого до фіолетового, пише Експрес.

Щоб коробочки розпустилися і ви могли використати бавовник для букетів, потрібно стежити, аби рослина росла не дуже інтенсивно. Коли її висота сягне 50 — 80 сантиметрів, бажано обірвати верхівку. Тоді всі сили бавовник спрямує на достигання плодів.

Віра Боровик розповідає, що бавовник часто називають “білим золотом”. І недарма. Адже ця культура надзвичайно цінна. З неї можна мати понад 120 різних продуктів — волокно, олію, макуху… Стебла та коріння використовують для виробництва біопального, паперу і навіть пороху, такого потрібного оборонній промисловості.

“З кілограма середньоволокнистого бавовнику виготовляють 12 метрів тканини, а з тонковолокнистого — аж 20 метрів”, — додає Віра Боровик.

Лохина в мішках дозволяє отримати найвищий урожай


Залишити коментар