Черешню продають за 1500 гривень

Українців вводять у ступор ціни на черешню. Вартість кілограма цієї ягоди у торговельних мережах коливається від 600 до 1500 гривень. Причому, за прогнозами експертів, чекати на зниження цін на черешню до кінця травня не варто. Справа в тому, що цьогоріч ранньої черешні в Україні майже не буде.

Про те, чому дешевої черешні наразі не буде, розповів президент Української Плодоовочевої Асоціації Тарас Баштанник, пише biz.today.ua.

До середини травня зазвичай на ринку не тільки з’являються перші ягоди, але й з кожним днем починають знижуватися ціни на продукти садівництва. Однак цього року зниження цін на черешні чекати не варто через те, що врожай ранніх черешень пропав.

Зараз на ринках та у торгових мережах ціни на черешню “зашкалюють”. Вони стартують із 600 гривень і сягають майже півтори тисячі. Наприклад, на сервісі Fruit Time черешню за попереднім замовленням пропонують по 1 498,40 грн за 1 кілограм. Втім, дешевше і не може бути, адже ці черешні везуть з Іспанії.

Навіть у Закарпатті, де все дозріває раніше, цьогоріч черешня дорога. Так, на ринку в Мукачеві її ціна стартує від 600 гривень. Причому експерти кажуть, що до кінця травня ціни на черешні навряд чи суттєво знизяться. Причина в тому, що в період цвітіння та запилення ранніх кісточкових фруктів (абрикосів та ранніх черешень) стояла холодна та дощова погода. Тому плоди майже не зав’язалися, і ранніх кісточкових плодів не буде.

Щоправда, є надія на пізні сорти черешень, при цвітінні яких була сприятливіша погода.

“Якщо погода буде теплою і без опадів, тоді є шанс на врожай черешні та вишні. У разі нестачі вітчизняних фруктів їх можна імпортувати з інших країн. При цьому ціни будуть високими. Але ми матимемо що пропонувати  споживачам”, – каже Тарас Баштанник”.

Крім того, вже в червні в Україну мають піти ягоди і з сусідньої Молдови, яка також цьогоріч через холодну весну почне активно збирати врожай кісточкових плодів днів на десять пізніше, ніж зазвичай.

Україна в травні вже експортувала майже 1,5 млн тонн зерна


Залишити коментар