Олійний трубопровід до Польщі обійдеться у сотні мільйонів доларів

Будівництво олійного трубопроводу можна провести за рік, однак на оформлення дозвільних документів піде більше часу. Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський у інтерв’ю «БізнесЦензор».

«Поляки мають виділити ділянку під цей проєкт. Якщо отримають усі дозвільні документи, таку трубу можна побудувати впродовж одного року. Це нескладний технологічний проєкт. Найбільше складне питання — це погодження в Польщі, отримання всіх дозволів. Поляки вже заплатили спеціальній міжнародній організації для оформлення таких дозволів, але це ще займе певний час», — пояснив він.

Також міністр озвучив першу оцінку вартості проєкту.

«Поки можна сказати умовно, скільки вона може коштувати, оскільки все залежить від маршруту, від ландшафту. В будь-якому разі йдеться про сотні мільйонів доларів. Для порівняння, в нас зараз один завод, що переробляє 1 млн т соняшнику, може коштувати $100-200 млн», — додав він.

Крім того, Сольський уточнив, що за планом проєкту в точках врізу Ягодин може бути злив олії у вивантаження в порту Гданська. Трубопровід працює за технологічним принципом перекачування рідини, компресорна станція з інтервалом у 20-30 км. Це економічно вигідний проєкт, оскільки величезне місце купівлі олії — це нідерландські порти.

«Труба має бути у власності України та Польщі. Приватні гравці також можуть заходити, будувати термінали. Головне завдання, щоб до труби потрапляла олія однієї якості. Це нормальна вимога, тому що олія — це стандартизований продукт, як, наприклад, нафта», — зазначив він.


Залишити коментар