Найдорожча земля на Київщині

За чотири місяці 2023 р. в рамках ринку землі укладено 13 тис. угод купівлі-продажу, ціна землі від початку року зросла на 20%. Про це розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик, пише Мінагрополітики.

Він зазначив, що на українському ринку землі зростає вартість ділянок навіть в умовах повномасштабного вторгнення. За даними Мінагрополітики, у Львівській області станом на початок травня середня вартість одного гектара сільськогосподарської землі становить 162 тис. грн. На момент відкриття ринку вона становила 51 тис. грн.

На Київщині один гектар землі в середньому коштує 148 тис. грн, тоді як на початку функціонування ринку він коштував 48 тис. грн.

У Чернігівській області наразі один гектар землі в середньому коштує 23 тис. га, при цьому до повномасштабного вторгнення він коштував 16-17 тис. грн. Заступник міністра пояснив, що у цьому випадку зростання вартості спричинила інфляція.

Також Денис Башлик зауважив, що попит на землю залишається і це один з показників того, що переважна більшість громадян України вірять у перемогу: не лише не боячись обробляти землю, але й інвестуючи у неї.

“Варто розуміти, що земельна реформа на сьогодні не є завершеною. Ринок земель — не ціль, а шлях до завершення земельної реформи. З огляду на це, він постійно удосконалюється. Для прикладу, днями було прийнято законопроєкт №7532 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки», який спрощує функціонування ринку. Тобто, попри війну, процес триває, аукціони розвиваються, Україна перебуває на правильному шляху, але попереду ще багато роботи”, — резюмував заступник міністра.


Залишити коментар