У вівчарів стартував сезон стрижок

Травень – це час, коли вівчарі готують своїх овець до стрижки. Як проходить процес зрізання вовни з вівці і для чого це необхідно “Галицькому кореспонденту” розповів фермер з с. Молодятин Печеніжинської ТГ, голова ГО “Асоціація вівчарів” Василь Стефурак.

Пан Василь каже, що зазвичай кожну дорослу вівцю стрижуть раз на рік. А щоб її підстригти, потрібно правильно встановити час для цієї процедури. Врахувати погодні умови та наскільки тварина обросла шерстю, пише Галицький кореспондент

Прикарпатський вівчар своїх овець сам стриже ножицями. Процедура займає 20-30 хвилин часу на одну вівцю. Фермер зазначає, що часто інші вівчарі зістригають вовну машинками до 5 хвилин. Для зручності ноги тварині зв’язують. Сама стрижка починається з паху. Стрижеться все від себе, щоб бачити як стрижеш і ножиці необхідно підвертати також догори.

Досвідчений фермер зазначає, що з великого дорослого барана можна отримати і до 5 кілограм вовни, а з вівці – понад 3 кілограми. Щодо якості вовни, то все залежить від умов утримування овець, а це – воля та випасання. Хоча і порода також відіграє важливу роль.

“Я вкотре закликаю вівчарів не зменшувати стадо, – наголошує Василь Стефурак. – В Україні війна. Тому я переконаний, що продовжують працювати та рятувати економіку саме дрібні та середні підприємці, зокрема і фермери. Мені прикро, бо за роки незалежності наші можновладці робили все, щоб розвивались великі агрохолдинги. Мусимо створювати нові породи овець і працювати над українськими, щоб відповідали світовим вимогам, але були пристосовані до наших умов утримання”.


Залишити коментар