Пн. 29 Квітня 2024

На Харківщині затримали чергового фермера-колаборанта

СБУ затримала фермера-колаборанта, який вивіз з Харківщини до росії понад тисячу тонн українського зерна. Про це повідомила пресслужба відомства. Згідно з інформацією, зловмисником виявився 40-річний приватний підприємець з Куп’янського району, який займався вирощуванням та гуртовим продажем сільськогосподарських культур.

«Після захоплення частини регіону він підтримав російських загарбників і добровільно почав співпрацювати з місцевою окупаційною адміністрацією рф. Встановлено, що у серпні минулого року він отримав від агресора так званий «торговий патент на торгівлю зерном». При цьому колаборант взяв на себе «зобов’язання» щодо сплати податків до бюджету країни-агресора», — повідомили в СБУ.

За даними слідства, протягом місяця він незаконно вивіз до росії понад 1 тисячу тонн української пшениці на загальну суму майже 5 млн грн. Там він реалізовував агропродукцію російським монополістам і отримував від них розрахунок у рублях.

Після звільнення району зловмисник намагався «залягти на дно» і таким чином уникнути правосуддя. Однак, співробітники СБУ встановили його місцезнаходження і затримали.

На підставі зібраних доказів фігуранту повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Наразі йому обрано запобіжний захід — тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Як повідомив «Бабель», коли село, в якому проживає колаборант, окупували, фермер Дмитро зустрічав росіян та переконував односельців, що краще в руїнах при росії, ніж при Україні. Також він допомагав росіянам розміщувати «Гради» біля елеватора та своєю сільгосптехнікою розчищав їм дорогу. Здавав знайомих, чиї рідні служили в Збройних силах, їздив на авто з літерою Z і георгіївською стрічкою. Влаштував для росіян шпиталь у корівнику, а вдома приймав окупантів, годував їх, влаштовував їм баню, пив з ними та співав російських пісень. А ще приходив на катування і в формі окупантів з автоматом «патрулював» вулиці.

«Але для закону найважливіше, що чоловік продавав у росію зерно. Люди бачили, як російські зерновози везли збіжжя до кордону. Його техніку з добривами супроводжували росіяни, припиняли обстріли, поки фермер працював у полі. Інші ж не могли навіть обробити землю для себе», — йдеться в матеріалі.

Також зазначається, що співпрацював з росіянами не лише він. Його батько, інша фермерка, вчителька української мови й історії ― усіх їх односельці звинувачують у колабораціонізмі.


Залишити коментар