Пн. 29 Квітня 2024

Україна відновила постачання олії до Іраку

Задекларований до експорту обсяг української соняшникової олії у березні поточного сезону досягнув максимуму за останні 14 місяців, склавши 524 тис. т (+28% до попереднього місяця).

Як говориться у повідомленні ІА «АПК-Інформ», приріст відбувся за рахунок збільшення відвантаження до ЄС (+47% до лютого п.р.), Китаю (+25%), а також поновлення відвантажень до Іраку після тримісячної перерви.

У цілому у вересні-березні 2022/23 МР з України було експортовано 3,2 млн т соняшникової олії, що знаходиться майже на рівні показника за аналогічний період попереднього сезону.

«У квітні поточного року експорт олії з України очікується не меншим за березневий показник, але вже з травня обсяги відвантаження можуть скоротитися на тлі достатніх запасів продукції в основних імпортерів — країн ЄС», — прогнозують аналітики.

Так, уже у квітні суттєво скоротила закупівлю української олії Польща, що також було зумовлено внутрішніми протестами і, зокрема, вимогами заборонити імпорт української олії.

За оновленою оцінкою ІА «АПК-Інформ», до кінця поточного сезону-2022/23 (квітень-серпень) з України ще може бути відвантажено як мінімум 1,2-1,3 млн т соняшникової олії.

Водночас зазначається, що подальший експорт буде залежати не тільки від попиту імпортерів, роботи портів та відвантажень через західні переходи, а й від наявності запасів соняшнику в переробників та загальної пропозиції олійної на внутрішньому ринку, що оцінюється на мінімальному за багаторічний період рівні.


Залишити коментар