Сб. 27 Квітня 2024

В Нацбанку оцінили втрати аграріїв від перебоїв з зерновим транзитом

Національний банк України у макропрогнозі оцінив масштаби проблем з транзитом української аграрної продукції через Східну Європу. Про це розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, передає РБК-Україна.

«Ми врахували цей фактор і вже на другий квартал зменшили експорт нашої агропродукції приблизно на $200 млн. Але ми також враховували можливості переорієнтації на інші країни, в тому числі і за рахунок використання зернового коридору. На третій-четвертий квартал цього року ми додаткових втрат не закладали. Однак ми чудово розуміємо, що є певні ризики», – зазначив Сергій Ніколайчук.

На його думку, ризики пов’язані з можливим продовженням «зернових санкцій»  сусідніми країнами, а також з подальшими ускладненнями в роботі зернового коридору. Сергій Ніколайчук додав, що втрати від заборони ввезення аграрної продукції до країн-сусідів в майбутньому стануть більшими.

Заступник голови НБУ розповів, що в базовому сценарії експерти очікують нормальної роботи зернового коридору, щонайменше до кінця року. На наступний рік прогнозують розширення логістичних можливостей морськими шляхами.

Слід зазначити, що раніше Румунія, Болгарія, Угорщина, Словаччина і Польща в односторонньому порядку заборонили ввезення аграрної продукції з України.


Залишити коментар