Пн. 29 Квітня 2024

Унікальну колекцію насіння рослин евакуювали в безпечне місце

Унікальні генетичні ресурси рослин були перевезені за тисячу кілометрів з Харкова на захід України. Колекція містить 39 000 унікальних генетичних зразків, які походять з України. Науковці вважають, що збереження українських колекцій пшениці, тритикале, ячменю, гороху, нуту, кормових культур помірного поясу та соняшнику є критично важливим для світового рослинництва.

Згідно з оцінками, станом на 2021 рік, в Україні зберігається понад 150 000 генетичних матеріалів рослин, що належать до 544 видів сільськогосподарських культур та 1 802 зразків рослин.

Харківський національний генетичний банк рослин опинився під загрозою втрати, коли у травні 2022 року під час обстрілів було пошкоджено інфраструктуру, сільськогосподарську техніку та частину робочих колекцій насіння на польових дослідних станціях.

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) за підтримки Європейського Союзу (ЄС) перемістила колекцію унікальних генетичних зразків насіння рослин з Харкова на сході України до безпечного місця на заході країни. Обсяг і різноманітність генетичного матеріалу рослин, що міститься в колекції насіння, та відсутність дублікації матеріалу в жодному іншому насіннєвому банку, робить її унікальною і важливою для сільського господарства України та глобальної продовольчої безпеки.

«Коли конфлікт загострився, вчені з усього світу звернулися до Секретаріату Міжнародного договору про генетичні ресурси рослин, щоб заявити про загрозу втрати головної національної колекції насіння України, що знаходиться в Харкові, – сказав Кент Ннадозі, секретар Міжнародного договору ФАО про генетичні ресурси рослин для виробництва продовольства і ведення сільського господарства. – Ця унікальна колекція має глобальну цінність для майбутнього продовольчої безпеки та сталого сільського господарства, і якщо вона буде втрачена, то буде втрачена назавжди».

Щоб зберегти сільськогосподарську спадщину України, ФАО та ЄС об’єднали зусилля для переміщення колекції в безпечне місце на заході України, на відстань понад 1 000 км.


Залишити коментар