Подружжя Комарницьких відроджують давню традиції рідного села
У давні часи бойківське село Бориня теперішнього Самбірського району було відоме в Європі сирами (завдяки німецьким колоністам, які возили свою продукцію до Праги, Відня, Парижа). Згодом усе занепало.
Відроджувати згадані традиції взялося місцеве подружжя Богдан та Наталія Комарницькі. Їхнє маленьке крафтове підприємство розташоване в екологічно чистому закутку Карпат. Господарі варять сир із молока тутешніх корів на відкритому вогні. Вдається отримувати такі сорти: Бойківський, Галицький, Віденський.
Водночас родина виготовляє бринзу, домашні йогурти, закваски. Особливо активна робота навесні, коли стартує пасовищний сезон і зростають надої. Тоді сировини вистачає на все.
Справа ця непроста, забирає багато часу, сил. А ще потрібні певні навички, скрупульозність, натхнення.
Секрети виробництва пан Богдан перейняв від професіоналів із Закарпаття, які, своєю чергою, навчалися у Швейцарії. Тож продукція виходить якісною та смачною.
Скуштувати її приїжджають туристи з різних регіонів України та навіть з-за кордону — Канади, США. Господарі не лише подають гостям до столу смаколики, а й демонструють процес автентичного виробництва, розкривають тонкощі народження найсмачніших сирів.
Також родина випікає хліб, використовуючи борошно грубого помелу із зерна голомші (за рецептами наших предків). Такі буханці – якісні, поживні і значно корисніші для організму, ніж теперішня продукція.
Комарницькі постійно перебувають у пошуку, не зупиняються на досягнутому. В їхніх планах — і далі розширювати автентичне виробництво, не дати канути в Лету безцінним народним рецептам і традиціям.
Залишити коментар