У Британії проводять експрес-тести для рослин

Експрес-тест на виявлення білої плямистості ріпаку, створений британськими розробниками, розпочали застосовувати у вересні цього року. Цей тест розпізнає наявність хвороби ще до появи видимих ознак на рослині.

Про це повідомляє Farmers Weekly.

Компанія Microgenetics, яка розробила тест SwiftDetect, каже, що перші результати зразків, надісланих з вересня, показали, що біла плямистість листя була виявлена ​​у сортах із рейтингом стійкості 5-6, незважаючи на відсутність доказів на листку.

«З тривалим латентним періодом і майже мікроскопічними ранніми симптомами білу плямистість листя можна вчасно не помітити, що ускладнює боротьбу з хворобою», — каже Кріс Стіл, менеджер продукту з діагностики сільськогосподарських культур.

На зразках із 10 листків тест може визначити наявність білої плямистості з точністю до однієї клітини, при цьому результати отримуються протягом одного робочого дня.

«Це надає фермерам економічно ефективний і точний спосіб виявити, рівень контамінації культури, коли фунгіциди будуть найбільш ефективними», — каже пан Стіл.

Крім того, це може дати можливість зекономити на дорогих фунгіцидах, якщо виявиться, що рівень зараженості достатньо малий. Біла плямистість ріпаку — це найновіша з переліку хвороб, які може розпізнати вказаний експрес-тест, який розроблено 2 роки тому.

Також портфоліо включає тести на: септоріоз, жовту, буру іржу та борошнисту росу пшениці; рамуляріоз ячменю.

Наступного року компанія сподівається розширити асортимент, включивши сітчасту плямистість іКрім того, це може дати можливість зекономити на дорогих фунгіцидах, якщо виявиться, що рівень зараженості достатньо малий.

 

 


Залишити коментар