Вт. 19 Березня 2024

Оприлюднено вражаючі міфи про користь алкоголю

Міфи, які говорять на користь вживання спиртних напоїв – це, насправді, лише міфи та відношення до реальності не мають. Про це повідомляє ПРИНЦИП +, пише agronews.ua.

Ось найпопулярніші з них:
  1. Трішки не зашкодить. Часте вживання алкоголю навіть у невеликих кількостях приводить до звикання уже на протязі першого місяця. Цього стану людина самостійно може не помітити, та і оточуючі не зможуть вчасно виявити факт звикання, так як до повного сп’яніння справа не доходить. Тим не менше отруйна речовина робить свою справу: від «невеликих» доз страждають печінка, нирки, репродуктивна система та клітини мозку.
  2. Алкоголь зігріває та допомагає справитись з першими симптомами простуди. На перший погляд, може так здаватися, та, насправді, ситуація інша. Випитий алкоголь сприяє розширенню судин. Це викликає відчуття тепла, хоча організм його не отримує. Чим більше випитого напою, тим більше «мерзне» організм. Людина цього не відчуває деякий час, потім відчуття холоду наростає вдвічі.
  3. Спирт – продукт харчування. Ні, це не так. Більше того, 40 років тому Всесвітня Асоціація Охорони Здоров’я признала його наркотичною речовиною, від якої страждають мільйони людей по всьому світу. Насправді, першочерговим його значенням була лікувальна мета (але ж дозування передбачалось мінімальним, вимірювалось в декількох мілілітрах). До продуктів харчування його почали відносити люди пізніше, бажаючи розслабитись або відкорковуючи пляшку під час застілля.
  4. Алкоголь покращує апетит та роботу травної системи. Покращення апетиту під час вживання спиртного, і справді, відбувається, але воно не є справжнім. Навіть якщо людина не голодна, декілька ковтків спиртного заставляє шлунок виділяти шлунковий сік, тим самим викликаючи почуття голоду. Та це не означає, що організму потрібна їжа. Вона може лише нашкодити, привести до переїдання, ожиріння.
  5. Алкоголь допомагає розслабитись і покращити настрій. Так, але це все відбувається через параліч клітин мозку, і коли дія проходить, клітини пошкоджуються, багато з них відмирає. Саме це спричиняє жахливі головні болі під час похмілля.

Не варто вірити цим твердженням — вчені ще в 70-х роках минулого сторіччя довели, що жоден із цих міфів не має наукового виправдання.

Які наслідки «помірного» вживання алкоголю

Навіть якщо людина вживає алкоголь регулярно, на її думку, в «помірних» кількостях, негативний вплив цієї небезпечної речовини організм однозначно відчує, а саме:

  • послаблення серцевого м’язу, що сприяє розвитку серцево-судинних захворювань;
  • обезводнення організму;
  • погіршення роботи травної системи;
  • відмирання клітин печінки;
  • гинуть нервові клітини головного мозку;
  • розвиток панкреатиту, порушення роботи підшлункової залози;
  • навантаження на нирки в результаті пришвидшеного виведення рідини з організму під дією спиртного.

Саме «помірне» вживання алкоголю призводить до хвороби неврологічного характеру. Під дією невеликих доз спиртного поступово, одна за однією, відмирають клітини головного мозку. На їх місці з’являються кісти, які у майбутньому можуть привести до виникнення головної болі, порушення координації рухів, інсульту і навіть до розвитку ракових клітин.

Чи може бути алкоголь корисним

Відповідь однозначна: алкоголь не може бути корисним для організму у будь-якому випадку. Єдине виключення – ліки, виготовлені на спиртовій основі. Для їх вживання є також ряд протипоказань, проте вони приносять користь у лікуванні ряду захворювань. Будь яке інше вживання речовин з вмістом спирту є шкідливим та небезпечним для організму.

Спеціалісти компанії «Принцип +» переконують, що навіть мала доза алкоголю не може бути корисною. Часто люди, які переконані що «трішки не зашкодить», через невеликий період часу стають залежними від алкоголю.

Та залежність – не вирок. ЇЇ можна здолати при великому бажанні та наполегливості, і в цьому випадку велику роль відіграють рідні залежного, які готові пройти шлях разом з ним, допомагати та підтримувати в складний період його життя. В свою чергу, медичний центр обіцяє якісне та дієве кодування від алкоголізму в Івано-Франківську. Звертайтесь, ми допоможемо повернути радість життя без залежностей. Ціни на лікування доступні.


Залишити коментар