Вт. 23 Квітня 2024

Корисна смакота: чому до раціону варто додати кефір

Це простий і доступний в більшості регіонів продукт. Чому його варто додати до свого раціону, розповіла дієтологиня Світлана Фус, пише ТСН.

Кефір –  унікальний ферментований напій, виготовлений із коров’ячого, козячого або овечого молока. Ще 1908 року імунолог Ілля Мечников зазначив що ферментовані продукти – сквашене молоко, кефір і квашені овочі впливають на здоров’я і довголіття, та припускав, що молочнокислі бактерії, які містяться в них пригнічують ріст шкідливих мікроорганізмів в кишківнику.

Одні бактерії створюють молочну кислоту, інші – ароматичні речовини. А дріжджі “з’їдають” частину молочного цукру і переробляють його в етиловий спирт і утворюють вуглекислий газ, який і надає кефіру характерний “фірмовий” смак, що освіжає.

Кефір, на відміну від інших молочних продуктів, містить дуже мало лактози, тому що більша її частина, завдяки кефірному грибку, перетворюється на молочну та піровиноградну кислоту. Також кефір містить кефіран, полісахарид кефірних дріжджів, якому притаманні протимікробні властивості.

Чому варто включати кефір до свого раціону в період воєнного стану і в звичайному житті?

  • сприяє відновленню балансу кишкової мікрофлори, особливо після курсу лікування антибіотиками;
  • містить пробіотики, які пригнічують ріст шкідливих бактерій у кишківнику;
  • містить вітаміни А, B2, В12, C, РР;
  • за рахунок позитивної дії на кишкову мікрофлору має вплив на імунні функції організму;
  • багатий легкозасвоюваним кальцієм і білком;
  • підходить для людей з відносною нестерпністю лактози. У важчих випадках рекомендується вживати молочні продукти без лактози.

Важливо! Свіжий кефір надає легку послаблювальну дію, триденний – закріплює.


Залишити коментар