Кому може зашкодити ківі: вся правда про екзотичні плоди
Він здатний зупинити низку смертельних захворювань – від атеросклерозу і серцевої недостатності до раку, а також допомагає у профілактиці хвороб Альцгеймера і Паркінсона. Всього один плід на день покриває добову норму вітаміну С, пише Ukr.Media.
Енергетична цінність 1 середнього ківі – 48 ккал. У середньому, прийнято їсти близько 2-3 ягід ківі в день. Вживати ківі краще після обіду.
Ківі надзвичайно корисне для організму:
- для кісток завдяки міді, що входить до складу (особливо важливо це для дітей);
- для серця – завдяки калію в м’якоті і омега-3 жирних кислот в насінні;
- для зору – входять вітаміни А і С;
- для сну – завдяки антиоксидантам і серотоніну (треба їсти протягом чотирьох тижнів по 2 ківі за годину до сну);
- для шкіри, волосся і нігтів: 1 ківі забезпечує нормою вітамінів А, С і Е, кальцію, також до його складу входять фосфор і залізо;
- для нервів – через антиоксиданти;
- для легенів – 1 фрукт в день врятує від астми, задишки і хрипів;
- для кишечника – завдяки клітковині;
- для нирок – через калій;
- для статевої системи – амінокислоти допомагають у профілактиці та лікуванні імпотенції;
- для імунітету – завдяки вітаміну С, якого в ньому більше, ніж в інших цитрусових.
Ківі містить піридоксин. В одному фрукті 4% від добової норми цього вітаміну, який необхідний вагітним жінкам, годуючим мамам, а також дітям і літнім людям. Також містить вітамін В6 і фолієву кислоту.
Шкірка ківі містить навіть більше антиоксидантів, ніж м’якоть. Володіє антисептичними властивостями, допомагає при дисбактеріозі (шкірка ківі знищує такі мікроби в організмі як стафілокок і кишкова паличка) і перешкоджає поширенню шкідливих бактерій в шлунку. Також може похвалитися протираковими, протизапальними та антиалергенними властивостями.
Проте варто пам’ятати, що ківі – сильний алерген. Причому алергію може викликати навіть вдихання його аромату. Так що дітям до 5-6 років ківі не рекомендується. Також ківі протипоказаний людям з виразкою шлунка, хворим на гастрит з підвищеною кислотністю шлункового соку, при захворюваннях нирок. Також ківі протипоказаний при харчових отруєннях, так як він має проносний ефект.
Залишити коментар