Пт. 26 Квітня 2024

Смачний і перспективний: досвід вирощування батату від ветерана війни на Донбасі

Учасник АТО Іван Павліш експериментує з вирощуванням батату. Він зібрав урожай і вже має певні домовленості з замовниками.

В Україні у споживанні батату зацікавлені все більше людей. Культуру вважають значно кориснішою, ніж картопля. Популярності батату додають фуд-блогери, бо страви з нього красиво виглядають на фото, пише “Захід Еспресо”.

Іван Павліш цього року виростив три сорти батату: помаранчевий, фіолетовий і кремовий.

“Уже маю попередні домовленості з деякими мережами ресторанів, окрім того, що зголошувалися люди, які замовляли в мене батат торік. Окрім того, я написав пост про старт продажів на своїй сторінці у Facebооk, тож певна клієнтська база є, – розповів Іван Павліш “Еспресо.Захід”. – Насправді про якісь надприбутки поки говорити рано, адже це поки що швидше експерименти, ніж бізнес-проєкт. Мої основні культури – соя та пшениця. Однак продовжуватиму розвивати цей проєкт, оскільки вважаю, що це дуже перспективна культура. І це справді смачно”.

Попри те, що батат називають солодкою картоплею, насправді це ліана й вирощування суттєво відрізняється.

“Якщо картоплю ми можемо просто закопати в землю, то батат треба спершу проростити в теплиці, а вже в ґрунт висаджувати саджанці. До речі, цього року я висаджував власні саджанці і вважаю це досягненням, – каже Іван Павліш. У цьому сезоні я врахував попередні помилки, тож отримав більший урожай, ніж торік. За якістю теж кращий. Але до досконалості ще далеко. Скажімо, коли висаджував саджанці у ґрунт, за прогнозами мав два дні йти рясний дощ. Але дощу не було. Натомість почались вихідні і я не встиг вчасно організувати полив, тож частина саджанців загинула. Якби не ця технологічна помилка, ми могли б зібрати ще кращий урожай”.

Для дозрівання солодкій картоплі потрібно 90 теплих днів. Але літо цього року було прохолодним. Тож увесь сезон ділянка з бататом була вкрита агроволокном. Його зняли лише в жовтні, перед тим, як викопувати.

“Копати його не складно, достатньо трішки підкопати лопатою – і він легко виходить з землі. Вісім осіб з ділянкою приблизно 25 соток справилися за день. Зберігати теж можна просто у складському приміщенні в ящиках, що добре провітрюються, за температури 15-16 градусів. Він може простояти так і рік без проблем, – каже фермер. – Я хотів би займатися розвитком власної торгової марки, продажем через соцмережі (з окремих сторінок), але для цього буде ціла зима. А зараз треба завершити фермерський сезон, тож наразі більше уваги приділяю польовим роботам, підготовці до наступного сезону, а не продажам”.

 

 


Залишити коментар