Пт. 26 Квітня 2024

Вжалила бджола: як правильно надавати першу допомогу

Літо майже у розпалі. Бджоли, оси та шершні, незважаючи на поширену думку, першими на людей не накидаються. Але за несприятливих обставин така “зустріч” може обернутися для будь-кого з нас укусом. Що варто робити, коли вжалила бджола, “Здоров’ю 24” розповіла доктор-алерголог Анастасія Левченко.

Оскільки в отруті міститься комплекс ферментів і біологічно активних речовин, перше, що ми можемо зробити – це промити рану водою, обробити антисептиком, витягти жало (при укусі бджоли) і прикласти холод. Можна обійтися і мокрим рушником, але краще, щоб це був лід або щось заморожене.

Прикладати лід потрібно акуратно, обмотавши його тканиною, щоб не викликати додаткове обмороження. Холод зменшить біль і набряк, але важливо прикладати холод в перші години після укусу. Через добу прикладати холод вже немає сенсу.

Знезараження особливо важливо при укусі ос, оскільки якщо бджоли в основному літають з квітки на квітку, збираючи нектар і пилок, то оси – часто живуть на звалищах, сміттєвих купах, гниючих фруктах або овочах. Як результат – жало оси має велику кількість різних бактерій. Саме тому місце укусу оси потрібно особливо ретельно знезаражувати. Якщо цього не зробити, через 2 – 3 дні може розвинутися запалення.

Важливо не розчісувати місце укусу, навіть якщо рана сильно свербить. Далі можна прийняти антигістамінні препарати 2 покоління для зменшення набряку. Щоб допомогти собі через добу – можна використовувати мазі, які містять глюко-кортикостероїди, які допоможуть зняти набряк і больові відчуття.

Протягом декількох днів після укусу важливо пити більше рідини, це буде сприяти швидкому виведенню токсинів бджолиної отрути з організму.


Залишити коментар