Чт. 18 Квітня 2024

Названо причини зростання цін на овочі та фрукти в Україні

Несприятливі погодні умови, високі ціни на пальне, зростання вартості газу та електроенергії негативним чином позначилось на вітчизняному агарному секторі, внаслідок чого вартість сільськогосподарських продуктів є помітно вищою, аніж в аналогічному періоді минулого року. Повідомив старший науковий співробітник ННЦ «Інститут аграрної економіки» Ігор Сабій. Про це повідомляє uainfo.org, пише  agronews.ua.

За словами експерта, причини подорожчання овочів, ягід та фруктів є цілком об’єктивними.

«Найперше на вартість продуктів вплинула холодна весна, внаслідок чого вегетація рослин затрималась на 2 тижні. І зараз ми вже мали б купувати овочі вже з відкритого ґрунту, але натомість змушені купувати продукцію із тепличних господарств. Безперечно, такі низькі температурні режими викликають необхідність того, щоб тепличні господарства додатково змушені витрачатись на опалення — це газ і електрична енергія, що впливає на кінцеву вартість товару», — сказав він.

Водночас Ігор Сабій зауважив, що протягом останнього тижня температура стабілізувалась, а отже, слід очікувати зниження ціни на городину.

Ціни ж на такі продукти як соняшникова олія і цукор, залежатимуть від погодних умов восени.

«Внаслідок затяжної холодної весни вегетація рослин затрималась на 2 тижні. Через такий «зсув» існують високі ризики потрапити зі збором урожаю у дощову осінню погоду, і об’єктивно аграрії ризикують вчасно не зібрати врожай. У такому випадку ціни не будуть зменшуватись. Якщо ж нам пощастить із погодними умовами, то можна очікувати зниження вартості соняшникової олії», — пояснив Сабій.

Експерт також зауважив, що висока вартість пального на момент весняної посівної кампанії прямим чином впливає на формування високої собівартості продуктів, які виробляє аграрний сектор.

«Висока вартість пального, що є одним з основних складових формування кінцевої ціни сільськогосподарської продукції, впливатиме на ціну прямим чином», — зазначив старший науковий співробітник ННЦ «Інститут аграрної економіки».


Залишити коментар