Пт. 29 Березня 2024

Науковці розказали, як правильно обробляти весняний виноград

Весняна обробка винограду – обов’язковий процес, який захистить виноградні рослини від шкідників і хвороб – поради науковців НААН щодо технологій догляду та обробки виноградників. Про це повідомляє пресслужба НААН, пише agronews.ua.

Впродовж квітня на території виноградарської зони України утримувалась доволі прохолодна, із помірними, опадами погода. Середньомісячна температура повітря становила 8–9 тепла. Мінімальна температура повітря у першій декаді зменшувалася в Ужгороді до 5 ºС морозу, на решті території цей показник знижувався до 1–2 ºС морозу. Максимальні температури повітря у третій декаді підвищувались до 17–22 ºС тепла. За попередніми даними стійкий перехід середньодобової температури повітря через +10 ºС на території ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» відбувся 19 квітня, що близько до кліматичних строків. Кількість опадів за квітень склала: в Ужгороді – 46 мм, в Одесі – 39 мм, у Миколаєві – 40 мм, у Херсоні – 43 мм, у Запоріжжі – 63 мм.

Прохолодні умови весняного періоду сприяли деякій затримці у розвитку виноградних кущів порівняно із попередніми роками.

Щоб запобігти перевантаженню кущів пагонами та урожаєм, у другій половині травня особливу увагу слід приділити обламуванню зайвих пагонів відповідно до рекомендованого навантаження. У цей період слід закінчити садіння нових та ремонт дво-трирічних насаджень. На молодих виноградниках, крім обламування зайвих пагонів, обов’язково проводять катаровку.

При культивуванні винограду на високих штамбах оптимальне навантаження на гектар незрошуваних виноградників технічних сортів повинно складати 90–100 тис. пагонів залежно від сорту, умов вирощування та напряму використання продукції.

На насадженнях столових сортів, залежно від величини грона, слід залишати від 65 до 80 тис. пагонів на гектар.

Враховуючи достатній запас вологи у ґрунті, слід приділити особливу увагу боротьбі із бур’янами, оскільки  в поточному році вони можуть завдати відчутної шкоди. Водночас висока вологість ґрунту на виноградниках  підвищить ефективність внесення гербіцидів.

Обробку міжрядь треба проводити одночасно з обробкою ґрунту в ряду на глибину 10–12 см, застосовуючи для цього знаряддя ПРВМ-72000 або ПРВН-11000.

Весняна обробка винограду – це обов’язковий процес, який захистить виноградні рослини від шкідників і хвороб на початку періоду їх  розвитку та поширення. Весняні опади навесні провокують активізацію життєдіяльності збудників хвороб, які відразу розповсюджуються на пагони і молоде листя, а підвищення температури понад 10 … 15 °С в поєднанні з дощами сприяє проростанню спор, їх активному розвитку  та ураженню рослин.

Першу обробку винограду проводять наприкінці квітня або на початку травня, поки бруньки ще залишаються закритими. Для першої  профілактичної обробки використовують мідьвмісні препарати, дотримуючись при цьому температурного режиму обробок (не нижче + 5 … 8 ºС). Не слід застосовувати залізний купорос при весняних обробках винограду, оскільки він затримує розкриття бруньок, його слід залишити на осінній догляд за виноградом.

Другий раз обробляють виноград при появі на лозі 3–5 молодих листків, використовуючи контактні препарати. Особливо важливо в цей період, використовувати сірчані препарати (Кумулюс, в.г., Тіовіт Джет, в.г. і ін.) через їх профілактичну дію щодо  збудника  оїдіуму та ефективне знищення рослиноїдних кліщів (зудня, брунькового, листового та ін.). Досить ефективно в цей період використовувати мікробіологічні препарати (Мікосан-В, Гаупсин, Плантріз, Триходермін, Бітоксібацилін, Лепідоцид та ін.), застосовуючи їх в баковій суміші, які окрім захисту від  більшості хвороб і шкідників винограду сприяють активізації росту рослини.

Третю обробку проводять  за 5–10 днів до цвітіння,  баковою сумішшю із використанням інсектициду проти першого покоління гронової листокрутки. З фунгіцидів використовують контактно-системні препарати з тривалою захисною дією, для ефективного захисту на весь період цвітіння винограду. У боротьбі з гроновою листокруткою застосовується кілька варіантів з урахуванням хімічної групи і механізму  дії препаратів. Перший варіант – це використання гормональних препаратів (Люфокс 105, к.е., Матч 050, к.е., Кораген, к.е., Номолт, к.с. та ін.) в період масового льоту листокрутки, обробляючи рослини до відкладання яєць шкідника. Другий варіант – застосування піретроїдів (Карате Зеон 050, мк.с., Децис ф-Люкс, Талстар, к.е. та ін.) та фосфорорганічних (Актеллік 500, к.е., Золон 35, к.е. та ін .) інсектицидів в період активного відродження гусениць листокрутки. Третій варіант – використання половинної норми препаратів з першого і другого варіантів в баковій суміші. Актуальним залишається використання комплексних інсектицидів з кількома діючими речовинами (Воліам Флексії 300, к.с., Енжіо 247, к.с. і ін.) на період початку відкладання яєць та початку відродження гусениць.

Залежно від агрокліматичних умов регіонів України початок льоту гронової листокрутки у 2021 р. було зафіксовано з 30 квітня по 3 травня, який порівняно із багаторічними даними є пізнім, що пов’язано із несприятливим температурним режимом квітня для активації розвитку шкідника. Як правило, льот листокрутки першого покоління розтягується на місяць і більше,  оскільки відродження гусениць відбувається не одночасно. Дату обробки необхідно встановлювати згідно з феромонним моніторингом, на 7–10-й день після дати масового льоту шкідника. Наступну обробку слід планувати в період після цвітіння винограду, календарно це може відбутися 17–22 червня. Високу технічну ефективність щодо обмеження чисельності гусениць гронової листокрутки другого покоління мають препарати з никотиноїдної групи інсектицидів на основі діючих речовин клотіанідину, тіаметоксаму, імідаклоприду, ацетаміприду та тіаклоприду, які характеризуються системними властивостями, що дозволить захистити виноградні рослини від комплексу сисних шкідників (цикад і трипсів).

Для захисту виноградників від бур’янів у ранньовесняний період рекомендуємо застосовувати гербіцид ґрунтової дії для до сходового і після сходового контролю бур’янів – Люмакс 537,5 SE, с. е. (3,5-4,0 л/га), який забезпечує пролонгований контроль бур’янів протягом 10–12 тижнів та ефективно діє в нестабільних погодних умовах.


Залишити коментар