Ср. 24 Квітня 2024

Українцям розповіли, що зроблять із земельними ділянками після нового закону

З’явилася інформація, що в Україні хочуть ліквідувати інститут постійного землекористування для всіх категорій осіб, до їх переліку входять і “пересічні громадяни”.

Виявляється, що такий інститут має на увазі право довічного володіння земельною ділянкою, але забороняє вільно розпоряджатися нею – здати в оренду або продати.

Про це йдеться у законопроєкті № 5385 “Про внесення змін до Земельного кодексу”.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, який сформували депутати фракції “Слуга народу”, до 2002 року земельні ділянки могли надаватися в постійне користування як юридичним, так і фізичним особам. Громадяни могли таким чином отримати землю для ведення фермерського або особистого підсобного господарства.

Після 2002 року (коли набув чинності новий Земельний кодекс) з переліку суб’єктів, які мають право постійного користування земельною ділянкою, було виключено фізичні особи. Тоді ж закон зобов’язав українців переоформити землю або на право власності, або на право оренди.

Однак у 2005 році Конституційний суд визнав цю норму недійсною на тій підставі, що вона звужує зміст і обсяг існуючих прав і свобод громадян.

Таке судове рішення призвело до того, що тисячі українців, які набули права постійного користування землею до 2002 року, фактично стали заручниками ситуації – з одного боку, згідно з чинною редакцією Земельного кодексу, вони не можуть бути суб’єктами такого права, а з іншого – ця заборона не є підставою для припинення права постійного користування земельною ділянкою.

Ситуація, яка склалася, викликає численні конфлікти землекористувачів з органами влади. Зокрема, громадянам масово відмовляють у внесенні відомостей про земельні ділянки до Державного земельного кадастру, державної реєстрації права постійного користування.

Врегулювати існуючу проблему народні обранці пропонують шляхом виключення з головного земельного закону терміна”постійне користування”.

Якщо законопроєкт буде підтримано депутатами, то українці, які володіють земельними ділянками на праві постійного користування, зможуть трансформувати таке право двома способами:

– оформити землю в оренду строком на 50 років;

– викупити ділянку з розстрочкою здійснення виплат протягом 30 років.

Разом з тим, як випливає з документа, громадяни і далі зможуть володіти своїми ділянками на правах постійного користування (хоч і без можливості вільно розпоряджатися ними). Однак проєктом закону пропонується норма, яка, очевидно, “простимулює” громадян все ж переоформити право на землю – документ наділяє місцеві органи повноваженнями вилучати ділянки, що знаходяться в постійному користуванні, для суспільних потреб.


Залишити коментар