Пт. 20 Грудня 2024

Вирощуванні винограду в теплицях: головні проблеми

мінімальні ціни на вино

Ілюстративне фото з мережі.

Тепличне вирощування винограду є дуже прибутковим, але непростим через проблеми із розвитком шкідників та хвороб. Про фізіологічні порушення, які проявляються саме в тепличних умовах культури, розповіла Людмила Баранець, кандидат сільськогосподарських наук, завідувач лабораторії молекулярної генетики і захисту рослин інституту Таїрова, у матеріалі «Виноград у теплиці: фізіологічні порушення та їх лікування» на Kurkul.com.

Фізіологічні порушення достатньо часто і більше проявляються саме в тепличних умовах через закритий ґрунт, погане провітрювання та недостатню кількість поживних речовин. Так, фахівець відзначає такі основні проблеми у тепличному вирощуванні винограду:

  • весняна лихоманка — зміна забарвлення листків на кінцях, яка проявляється тільки до цвітіння винограду;
  • оедема — ранньовесняна проблема, яку можна зустріти в тепличних умовах, але дуже часто спостерігають і на виноградниках;
  • осипання квітів та зав’язі — існує у закритому приміщенні з поганими умовами вітрозапилення;
  • кулюр — є результатом метаболічних реакцій винограду на несприятливі погодні умови, які призводять до того, що  суцвіття скидають квітки без утворення зав’язей;
  • мільондаж — ягоди «горошаться», не розвиваються, залишаючись зеленими і твердими до збору врожаю;
  • всихання суцвіть — це наслідок дисбалансу, де занадто велика енергія росту призводить до того, що пагони забирають живлення у суцвіть і суцвіття засихають;
  • параліч гребенів грон — основними факторами, що призводять до цієї проблеми, порушення в системі живлення кущів винограду, надлишок калію, кальцію і дефіцит магнію;
  • сонячні опіки — в тепличних умовах з цим боротись елементарно, просто слід натягнути додатково тканину;
  • осипання і в’янення ягід винограду — основними причинами є нестача поживних речовин, брак вологи в ґрунті, перевантаження куща врожаєм, сонячний опік і зниження накопичення цукру.

Залишити коментар